Discuția cu impozitarea corporațiilor se poartă de mult. Unele țări apără aceste companii prin legislații favorabile, altele vor să stoarcă cât mai mulți bani din profiturile lor scurse în paradisuri fiscale, mai ales că pandemia a cam golit visteriile europene.
Comisia Europeană vrea să propună introducerea, din 2023, a unui sistem mai unificat de impozitare a companiilor din UE, în speranţa că aceste reguli, care în trecut nu au reuşit să strângă sprijinul necesar, au acum o “şansă mai bună” dacă vor urma soluţiilor globale așteptate anul acesta de la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), notează Reuters.
Comisia a prezentat un plan care să includă această propunere și alte măsuri pentru ajustarea impozitării UE a întreprinderilor pentru a o face mai actualizată cu lumea modernă, unde afacerile transfrontaliere, desfășurate adesea prin internet, sunt obișnuite.
Este vorba de “Business in Europe: Framework for Income Taxation”, sau BEFIT, un set de reguli de taxare a corporaţiilor valabil pentru întreaga Uniune Europeană,
BEFIT ar reduce barierele în calea investițiilor transfrontaliere, birocrația și costurile de conformitate pe piața unică a UE de 450 de milioane de oameni. Va combate evaziunea fiscală și va sprijini investițiile.
27 de sisteme fiscale diferite
În paralel, OECD urmează să cadă de acord, în luna iunie, asupra unui set de reguli globale cu privire la taxarea multinaţionalelor precum Google, Amazon, Facebook, Apple sau Microsoft, precum şi un plan vizând un impozit minim pe profit la nivel global.
Comisia Europeană dorește să utilizeze acordul OCDE pentru a propune norme mai unificate pentru impozitarea întreprinderilor pentru cele 27 de țări ale UE, care au în prezent 27 de sisteme fiscale diferite. De această situație profită multinaționalele, care găsesc orice portiță să scape cât mai ieftin de plata taxelor.
Eșecul normelor de impozitare
Tentativele din trecut ale Comisiei pentru pentru modificarea regulilor de impozitare a companiilor din UE nu au dus nicăieri.
Stabilirea ratelor de impozitare este o prerogativă a parlamentelor naţionale, care o apără îndârjit. Propunerea din 2011 denumită baza fiscală consolidată comună a societăţilor (Common Corporate Consolidated Tax Base – CCCTB) a fost abandonată rapid: multe guverne din UE au considerat-o un atac la politicile fiscale naționale, inclusiv asupra ratelor efective de impozitare.