Viitoarea introducere a unui impozit pe profit global minim se vrea un pas istoric înainte. Dar taxa de 15% aplicabilă în toate statele din întreaga lume nu este nici corectă, nici suficientă, potrivit mai multor economiști și ONG-uri.
În prezent, 40% din cele 990 de miliarde profituri ale multinaționalelor se evaporă către paradisuri fiscale, conform datelor ONG-ului Eutax. Este și cazul a 25% din profiturile băncilor europene Credit Agricole, BNP Paribas, BPCE, Credit Mutuel și Societe Generale, notează Ouest France.
Cu toate acestea, proiectul de lege adoptat la 8 octombrie 2021 de 136 de state sub conducerea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), apoi, la 13 octombrie, de grupul celor douăzeci de țări cele mai bogate ale lumii (G20 ), are mai multe slăbiciuni.
O rată destul de mică
Rata așteptată pentru toate companiile cu o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro este de 15%. Potrivit OECD, va recupera 150 de miliarde de dolari. Acest lucru este mai bun decât actualul 0% din Singapore, Insulele Cayman sau în principalele paradisuri fiscale identificate de ONG-ul Tax Justice Network.
Dar dacă ar fi de 21%, așa cum au prevăzut inițial Statele Unite(pentru că este rata lor federală) “reforma ar face posibilă obținerea dublului acesteia”, susțin cei paisprezece economiști membri ai Comisiei independente pentru reforma impozitării internaționale a întreprinderilor (Icrict), inclusiv laureatul Nobel Joseph E. Stiglitz.
În Franța, după ce a fost de 50% până în 1985, rata impozitului pe profit este în prezent de 26,5%. În Statele Unite, a scăzut de la 45% în 1987 la 21% astăzi. Același declin a fost observat în majoritatea țărilor dezvoltate. Rata de 15% este mai mică decât cea practicată în toate țările OCDE (cu excepția Chile, Ungaria, Irlanda, Lituania și Elveția).
Economiștii se tem că țările dezvoltate vor folosi această rată globală „prag” ca pretext pentru a continua să o scadă pe a lor. Statele care își impozitează companiile cu 20 sau 30% le pun în dezavantaj în comparație cu multinaționalele care își pot muta profiturile în țări care le impun doar 15%. Optimizarea fiscală nu este moartă.
Profiturile nu sunt toate impozitate
La nivelul impozitului de 15%, OECD adaugă un al doilea dispozitiv care va redistribui statelor o parte din profiturile obținute pe teritoriul lor de companii care nu au plătit taxe acolo. De exemplu, este cazul Amazon, Google sau Facebook în Franța.
Acest „pilon” ar trebui să aducă 125 de miliarde de dolari. Dar există mari dezavantaje. Distribuirea unor cote din profit către statele de unde se obţin veniturile se va putea solicita doar multinaţionalelor cu peste 20 de miliarde de euro cifra de afaceri globală şi a căror rentabilitate este mai mare de 10%.
De asemenea, companiile de transport maritim, finanțe, petrol și minerit vor scăpa de aceste taxe, OECD consideră că sunt deja impozitate în mod corespunzător în țările în care își desfășoară activitatea.