AcasăAfaceriTaxarea corporațiilor, un drum plin de capcane

Taxarea corporațiilor, un drum plin de capcane

Un drum lung presărat cu potențiale capcane politice se întinde în fața țărilor care încearcă să ajungă la o taxă internațională asupra companiilor mari, chiar dacă 130 dintre ele au acceptat să revizuiască modul în care sunt impozitate multinaționalele.

 

Aproape toate cele 139 de țări implicate în negocieri la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), cu sediul la Paris, au susținut săptămâna trecută planuri pentru noi reguli privind impozitarea profiturilor companiilor și o rată de cel puțin 15%.

Politicienii, în frunte cu ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire, au numit „cel mai important acord internațional de impozite din ultimul secol”, care “va pune capăt concurenței fiscale dintre guverne”. Rămâne de văzut.

Se așteaptă ca miniștrii de finanțe ai G20 să aprobe acordul în cadrul reuniunilor de vineri și sâmbătă de la Veneția, adăugând impuls la o inițiativă globală care, în iunie, i-a determinat pe miniștrii G7 să sprijine o reducere a paradisurilor fiscale, inclusiv Insulele Virgine Britanice.

Noile norme care rezultă din pactul OECD sunt programate provizoriu să intre în vigoare în 2023, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, țările trebuie să descopere detaliile rămase până în octombrie, astfel încât codurile fiscale să poată fi revizuite anul viitor – și unii semnatari, inclusiv India și Elveția, deja își exprimă rezerve.

O implementare în 2023 ar putea fi “prea optimistă”, notează Reuters, având în vedere că multe țări au avut nevoie de ani  pentru a ratifica tratatele fiscale internaționale.

În Uniunea Europeană, această “revoluție fiscală” ar necesita sprijinul unanim al statelor membre, însă au apărut probleme: Ungaria, Estonia și mai ales Irlanda – țări care aplică impozite reduse corporațiilor și se bucură de investiții masive – nu au susținut acordul OECD.

„Vor exista presiuni asupra celor trei țări rămase pentru a-și schimba poziția”, a declarat o sursă apropiată discuțiilor fiscale. Cipru, stat care nu a fost implicat în negocierile OECD, dar este membru al UE, va trebui, de asemenea, să fie convins.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
171 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger