AcasăAfaceriTarifele americane pot zdrobi piața europeană de acțiuni

Tarifele americane pot zdrobi piața europeană de acțiuni

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a dus la creșteri bruște ale prețurilor acțiunilor în SUA

În ultimii cinci ani, indicele Stoxx Europe 600 a crescut cu 25%. Însă, S&P 500 din SUA aproape că s-a dublat în această perioadă.

Revenirea  lui Donald Trump la Casa Albă a dus la creșteri bruște ale prețurilor acțiunilor în Statele Unite. În Europa, pe de altă parte, a pus capăt raliului care abia începuse pe unele piețe. Dolarul a crescut, iar euro a scăzut.

Deocamdată, se pare că divergența va continua, notează UnHerd. Cele două mari economii s-au îndepărtat una de cealaltă de ani de zile, recuperarea Europei după pandemia  Covid-19 desfășurându-se mult mai lent decât cea a Americii.

Și în timp ce SUA se află în mijlocul unei revoluții în inteligența artificială, Europa pare nesigură în privința direcției pe care vrea să o urmeze, dacă vrea să urmeze vreo direcție.

Între America protecționistă și China competitivă

Bătrânul Continent este prins între o Americă din ce în ce mai protecționistă și o Chină din ce în ce mai competitivă, o situație proastă când aproape o treime din exporturile eurpene sunt destinate acestor două piețe.

Utilizarea cu succes a politicii industriale de către China pentru a prelua conducerea în sectoare cheie, cum ar fi vehiculele electrice și panourile solare, a lăsat producătorii europeni, care se adaptează încet, cu o cotă în scădere pe piața chineză.

Între timp, presupunând că noul președinte al SUA își va respecta promisiunea de a impune tarife pe importuri în general, cea mai mare piață externă a Europei va deveni de asemenea mai puțin prietenoasă. Schimbarea acestei divergențe ar necesita un fel de stimulent al creșterii, de genul pe care Donald Trump îl propune cu reduceri de taxe și dereglementare.

Inspirată de un raport publicat în septembrie de Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Uniunea Europeană promovează adoptarea unei politici industriale similare cu cea pe care Joe Biden a implementat-o în SUA, folosind un amestec de subvenții și tarife, finanțate din emiterea de datorie, pentru a-și construi propriul sector de energie regenerabilă.

Bruxelles-ul s-a confruntat cu obiecțiile guvernelor individuale care, pe bună dreptate, vor să-și promoveze  interesele naționale: intransigența Germaniei în privința datoriilor, Franța și Italia favorizându-și propriile firme în atribuirea contractelor. Dar nu pot concura cu giganții americani și chinezi. Prin urmare, acțiunile europene devine vulnerabile.

Adăugați piețele de capital fragmentate și sistemele bancare, iar Europa pur și simplu nu poate mobiliza banii necesari pentru a investi în multe tehnologii noi, așa cum o pot face rivalii săi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
152 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger