AcasăAfaceriSuperbogații lumii pierd 1,4 trilioane de dolari

Superbogații lumii pierd 1,4 trilioane de dolari

Cei bogați și-au văzut averile crescând în timpul pandemiei, dar aceste câștiguri sunt acum împuținate de anxietatea legată de inflație și de creșterea ratelor dobânzilor.

Cei mai bogați 500 de oameni din lume au pierdut în total 1.400 de miliarde de dolari în acest an, dintre care 206 miliarde de dolari numai luni, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires Index.

Este un contrast puternic față de 2021, când a crescut populația mondială de persoane cu averi mari cu aproximativ 8%, inclusiv 13% în America de Nord.

Cinci dintre cei mai bogați oameni din lume – directorul executiv al Tesla, Elon Musk, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, președintele grupului francez de lux LVMH, Bernard Arnault, fondatorul Microsoft, Bill Gates și președintele Berkshire Hathaway, Warren Buffett – au pierdut peste 345 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, persoanele cu active investibile de 30 de milioane de dolari sau mai mult și-au văzut averea crescând cu 9,6% față de 2020.

SUA, Japonia, China și Germania rămân printre primele țări în care trăiesc cei mai mulți bogați ai lumii, cu un procent total de 64%, arată datele unui raport Capgemini World Wealth publicat marți.

Cei cu 1 până la 5 milioane de dolari – definiți ca “millionaires next door’’ – au avut cea mai lentă creștere a averii, cu 7,8%.

Raportul a evidențiat, de asemenea, modul în care femeile din toate categoriile vor moșteni 70% din averile globale în următoarele două generații.

author avatar
Radu Jacotă Redactor