Cauta

Suișuri și coborâșuri în era inflației arzătoare

Inflația pe scară largă a fost în centrul vânzărilor de acțiuni din acest an și nu va dispărea. Acum vine partea dificilă: poziția față de ea.

În teorie, creșterea rapidă a prețurilor ar trebui să favorizeze acțiunile ieftine. Majorarea ratelor dobânzilor pentru a ține prețurile sub control înseamnă profituri mai mari pentru creditori, în timp ce afectează acțiunile din domeniul tehnologiei prin crearea unei reduceri mari a valorii actuale a profiturilor viitoare.

O recesiune la orizont complică lucrurile. Firmele ale căror produse prezintă cel mai mare risc de reducere a costurilor, cum ar fi comercianții cu amănuntul, furnizorii de servicii de agrement și constructorii de locuințe, sunt considerate cele mai vulnerabile la încetinirea economiilor.

Cele care au o putere de stabilire a prețurilor mai bună, cum ar fi produsele de bază de consum și serviciile medicale, tranzacționează cu o primă uriașă. Investitorii se îndreaptă către un refugiu sigur, cum ar fi piața în general.

„Reevaluarea inflației este în curs de desfășurare și are consecințe grave și semnificative din perspectiva pieței de acțiuni”, a declarat Wouter Sturkenbaum, strateg șef de investiții la Northern Trust. „Investitorii privesc această lume printr-o nouă lentilă și este mai concentrată pe inflație și mai mult pe reducerea riscurilor”.

Energia este singurul sector european în verde în acest an, alimentat de creșterea prețului petrolului. Iar analiștii nu exclud noi câștiguri. Între timp, stocurile de surse regenerabile sunt considerate câștigătoare pe termen lung, deoarece țările investesc masiv pentru a reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia.

Sectorul bancar devine căștigătorul inflației, înregistrând luna aceasta cea mai bună performanță între grupurile industriale din Europa. Și ar putea crește la 88 miliarde de euro, potrivit estimărilor Bank of America Corp. Ratele mai mari ale dobânzilor înseamnă randamente mai mari ale împrumuturilor.

Cu toate acestea, inflația reprezintă un risc pentru produsele de bază europene. Potrivit analiștilor de la Morgan Stanley, consumatorii din regiune sunt mai vulnerabili la creșterea costurilor vieții decât oriunde altundeva în lume din cauza contextului geopolitic volatil și a crizei energetice.

Comercianții cu amănuntul sunt grupul de industrii cu cele mai slabe performanțe din Europa în acest an, iar inflația are o mare legătură.

În condițiile în care bugetul costă totul, de la alimente la energie și până la credite ipotecare, consumatorii nu mai cheltuiesc, în timp ce costurile în creștere afectează, de asemenea, profitabilitatea. „Este o imagine sumbră pentru acțiunile de retail”, a spus Charles Hepworth, director de investiții la GAM Investments.

Ca segment de bază al categoriei de creștere, acțiunile tehnologice s-au aflat în fruntea rutei de acțiuni globale din acest an, determinate de randamentele în creștere ale obligațiunilor. Dar economiștii de la Barclays au avertizat că sectorul “rămâne foarte scump”, cu semne tot mai clare ale reducerii cererii.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version