AcasăAfaceriSUA și China, cântarele pieței petrolului

SUA și China, cântarele pieței petrolului

Prețul petrolului a rămas stabil în tranzacțiile de joi, în condițiile în care o creștere importantă a stocurilor de țiței din Statele Unite a contrabalansat îngrijorările legate de aprovizionare.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, era cu 0,14% mai mare, la 85,21 dolari pe baril, la 9.51, ora Emiratelor Arabe Unite. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a crescut cu 0,1%, la 78,55 dolari pe baril.

Miercuri, Brent a înregistrat o creștere de 1,67%, la 85,09 dolari pe baril, iar WTI a crescut cu 1,72%, la 78,47 dolari.

„Piața petrolului va rămâne probabil echilibrată pe termen scurt, dar riscurile sunt în mod clar în sus”, a declarat Edward Moya, analist senior de piață la Oanda.

Stocurile de țiței din SUA – un indicator al cererii de petrol – au crescut cu 2,4 milioane de barili săptămâna trecută, a anunțat Administrația americană pentru informații în domeniul energiei. Producția de petrol a țării a crescut cu 100.000 de barili pe zi, până la 12,3 milioane de bpd, cel mai ridicat nivel din aprilie 2020.

Prețul petrolului a scăzut cu peste 3% pe 2 februarie, după ce stocurile de țiței și de combustibil din SUA – în săptămâna până la 27 ianuarie – au crescut la cel mai ridicat nivel din iunie 2021.

Stocurile de țiței au urcat la 452,7 milioane de barili, de la 4,4 milioane de barili, mult peste așteptările pieței, care se așteptau la o creștere de 400.000 de barili pe zi, până la un milion de bpd.

Cotațiile petrolului au câștigat aproximativ 6% în această săptămână, după ce închiderea unui terminal de export de petrol de un milion de bpd în Turcia a alimentat temerile legate de aprovizionare.

Turcia a ordonat reluarea fluxurilor de petrol către terminalul Ceyhan, după ce s-a constatat că oleoductele și rezervoarele de depozitare nu au fost avariate de cutremurul devastator de luni.

Investitorii așteaptă semne clare de revenire a cererii de carburanți în China, a doua economie mondială și principalul importator de țiței.

Redeschiderea Chinei și o redresare completă a cererii interne a țării ar putea crește producția globală cu aproximativ 1% în acest an – și o revenire a pieței petrolului.

Economia Chinei este prognozată să crească cu 5,2% în 2023, după ce a depășit așteptările cu o accelerare de 3% anul trecut, potrivit Fondul Monetar Internațional.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
204 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger