Cauta

Strategia „Friend-shoring”: SUA și aliații vor să pună gheara pe comerțul global

Pe scurt, America urmărește să limiteze schimburile comerciale la o adunătură de țări prietene.

SUA susține friend-shoring, o etichetă care va împărți lumea între “democrații” de piață liberă și țări care se aliniază regimurilor autoritare din China sau Rusia. Reîntoarcerea la o lume bipolară.

În ultimii câțiva ani, omenirea a trecut printr-o serie crescândă de perturbări comerciale — războiul comercial SUA-China, pandemia de Covid-19 și întreruperile lanțului de aprovizionare pe care le-a provocat, invazia Rusiei în Ucraina și duelul de sancțiuni și controale la export care urmat. Impactul lor cumulat a pus sub semnul întrebării viziunea unei economii globalizate.

Ideea friend-shoring este ca un grup de țări cu valori comune să implementeze politici care să încurajeze companiile să răspândească producția în cadrul acelui grup.

Scopul este acela de a împiedica națiunile mai puțin asemănătoare să-și folosească poziția pe piață a materiilor prime, tehnologii sau produse cheie pentru a perturba economia SUA sau pe cea a aliaților săi.

Este una dintre cele câteva variante ale termenului de off-shoring – un impuls pe scară largă dat de companii la începutul secolului pentru a muta toate operațiunile pe care le puteau desfășura în locuri unde era mai ieftin să funcționeze. O altă variantă este „re-shoring”.

SUA urmărește să reducă dependența de regimurile autoritare pentru produse-cheie, cum ar fi metalele rare(provenite în special din Rusia) și alte articole care pot fi adaptate în scopuri militare.

În unele domenii, cum ar fi semiconductorii, stretegia este de a diversifica sursele între națiunile prietene. SUA se bazează în mare măsură pe Taiwan, care se confruntă cu presiuni de securitate din partea Chinei continentale; recent, americanii a intensificat angajamentul privind cipurile și cu firme din Coreea de Sud.

În plus, Indonezia, Malaezia, Vietnam și alte țări din Indo-Pacific ar avea beneficii pe măsură ce fabricile de producție, locurile de muncă și investițiile se deplasează către națiuni considerate „de încredere” de către SUA.

Care ar fi impactul?

Un proces pe care unii îl numesc „de-globalizare”, iar alții îl numesc „decuplare”, ar duce probabil la șocuri pe termen scurt în ceea ce privește oferta și la creșterea prețurilor – evoluții asemănătoare cu cele produse de turbulențele din ultimii ani.

Pe termen lung, rezultatul va fi o creștere economică mai mică din cauza pierderii de eficiență, a costurilor mai mari și a blocajelor de aprovizionare.

Ultimele stiri

  • S-a dat alerta pe o stradă din Capitală! Grenadă găsită la vila familiei Andreei Tonciu: „Vă dați seama, dacă nu venea…”
  • Care sunt politicienii în care românii au cea mai multă încredere, conform unui sondaj recent
  • Natura s-a dezlănțuit! Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în zona Moldovei – VIDEO
  • Reţea de trafic cu Ozempic vândut „la negru”. 13 persoane, reţinute de către oamenii legii din București. Detalii incredibile din dosar
  • Comunicat de presă AGRI-EW
  • Amenajare peisagistică nouă de-a lungul șoselei Olteniței
  • Poza Zilei
  • Horoscop 29 mai 2024 – În plan sentimental, lasă-te purtat de pasiune
  • Statele Unite consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne „limitată”
  • AUR: Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară
  • Exit mobile version