AcasăAfaceriStrategia „Friend-shoring”: SUA și aliații vor să pună gheara pe comerțul global

Strategia „Friend-shoring”: SUA și aliații vor să pună gheara pe comerțul global

Pe scurt, America urmărește să limiteze schimburile comerciale la o adunătură de țări prietene.

SUA susține friend-shoring, o etichetă care va împărți lumea între “democrații” de piață liberă și țări care se aliniază regimurilor autoritare din China sau Rusia. Reîntoarcerea la o lume bipolară.

În ultimii câțiva ani, omenirea a trecut printr-o serie crescândă de perturbări comerciale — războiul comercial SUA-China, pandemia de Covid-19 și întreruperile lanțului de aprovizionare pe care le-a provocat, invazia Rusiei în Ucraina și duelul de sancțiuni și controale la export care urmat. Impactul lor cumulat a pus sub semnul întrebării viziunea unei economii globalizate.

Ideea friend-shoring este ca un grup de țări cu valori comune să implementeze politici care să încurajeze companiile să răspândească producția în cadrul acelui grup.

Scopul este acela de a împiedica națiunile mai puțin asemănătoare să-și folosească poziția pe piață a materiilor prime, tehnologii sau produse cheie pentru a perturba economia SUA sau pe cea a aliaților săi.

Este una dintre cele câteva variante ale termenului de off-shoring – un impuls pe scară largă dat de companii la începutul secolului pentru a muta toate operațiunile pe care le puteau desfășura în locuri unde era mai ieftin să funcționeze. O altă variantă este „re-shoring”.

SUA urmărește să reducă dependența de regimurile autoritare pentru produse-cheie, cum ar fi metalele rare(provenite în special din Rusia) și alte articole care pot fi adaptate în scopuri militare.

În unele domenii, cum ar fi semiconductorii, stretegia este de a diversifica sursele între națiunile prietene. SUA se bazează în mare măsură pe Taiwan, care se confruntă cu presiuni de securitate din partea Chinei continentale; recent, americanii a intensificat angajamentul privind cipurile și cu firme din Coreea de Sud.

În plus, Indonezia, Malaezia, Vietnam și alte țări din Indo-Pacific ar avea beneficii pe măsură ce fabricile de producție, locurile de muncă și investițiile se deplasează către națiuni considerate „de încredere” de către SUA.

Care ar fi impactul?

Un proces pe care unii îl numesc „de-globalizare”, iar alții îl numesc „decuplare”, ar duce probabil la șocuri pe termen scurt în ceea ce privește oferta și la creșterea prețurilor – evoluții asemănătoare cu cele produse de turbulențele din ultimii ani.

Pe termen lung, rezultatul va fi o creștere economică mai mică din cauza pierderii de eficiență, a costurilor mai mari și a blocajelor de aprovizionare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
366 afisari

1 COMENTARIU

  1. Socoteala americanilor e simpla, prostimea o blocam sa mai cumpere marfa si materie prima ieftină. Ca noi sa o cumpăram de la statele interzise si sa le o vindem proștilor la pretul americanilor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Accident grav. Cinci răniți, după ce un microbuz s-a izbit de un copac, în Gorj

Un accident grav, în care a fost implicat un microbuz, a avut loc miercuri în județul Gorj. La fața locului au intervenit de urgență...

Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard,...

Nicuşor Dan a venit cu un termen "optimist" pentru bucureşteni: problema ambuteiajelor din Capitală va fi rezolvată în 2023.”Analizăm concluziile studiilor de fundamentare care...
proger