AcasăAfaceriSpațiul, ultima frontieră a profitului

Spațiul, ultima frontieră a profitului

Prezentarea unui model full-size al navetei Sierra Space la Las Vegas Tech Show (CES) săptămâna aceasta este dovada zorilor erei unei piețe spațiale, cu potențialul său amețitor și riscurile pe care le presupune.

Într-o perioadă în care tot mai multe companii private sunt interesate de spațiu, experții din sector consideră că această tendință va da naștere multor progrese tehnologice dar cu perspectiva aproape sigură că vor avea loc dezastre spațiale și că se vor pierde vieți.

Sierra Space, subsidiară a companiei Sierra Nevada, își dorește ca nava sa spațială, denumită „Dream Chaser”, să își îndeplinească primele misiuni anul acesta.

A semnat un acord cu NASA pentru zboruri fără pilot către Stația Spațială Internațională care urmează să înceapă în 2022 și lucrează cu compania Blue Origin a lui Jeff Bezos pentru a dezvolta un “post comercial” în spațiu.

Proiectele de afaceri legate de spațiu apar într-un ritm vertiginos și primesc multă atenție, în special lansările de rachete de la SpaceX(Elon Musk) care transportă astronauți în numele NASA.

Anul trecut, călătoria spațială a lui Jeff Bezos la bordul unei rachete de la propria sa companie a stârnit fascinație și o ploaie de critici la adresa „cursei spațiale” a miliardarilor.

“Dincolo de turism, spațiul este văzut acum ca un nou orizont comercial care trebuie luat în serios. Și există companii care studiază cu adevărat această întrebare: cum pot face bani în spațiu?”, explică Mason Peck, profesor de astronautică la Universitatea Cornell.

Dar momeala profitului are puterea de a accelera foarte mult productivitatea și progresele tehnologice, mult mai mult decât abordarea lentă și precaută a NASA sau a Agenției Spațiale Europene.

Se investește mai mult capital în industria spațială. Tehnologia se îmbunătățește, costurile scad astfel încât toată lumea să beneficieze, notează AFP. Dar perspectiva unei creșteri a activității spațiale din partea companiilor private ar putea genera și riscuri reale, mai ales accidente și probleme tehnice inevitabile într-un mediu atât de ostil.

„Următorul William Shatner pe care îl trimitem în spațiu s-ar putea să nu se întoarcă… și va fi îngrozitor. Dar acesta nu este un motiv să nu o facem”, conchide Peck, referindu-se la actorul din serialul Star Trek, care a călătorit în spațiu în octombrie la bordul unei rachete Blue Origin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger