AcasăAfaceriSimbolul bogăției și opulenței. Italia caută mai mult sprijin pentru industria iahturilor

Simbolul bogăției și opulenței. Italia caută mai mult sprijin pentru industria iahturilor

Italia este patria multora dintre cei mai renumiți producători de iahturi din lume, inclusiv Azimut, Sanlorenzo, Mangusta, Ferretti Riva și Codecasa.

După izbucnirea celui mai recent scandal de corupție politică din Italia, în luna mai, când guvernatorul Liguriei și antreprenori locali influenți au fost plasați în arest la domiciliu, imagini cu aceștia la bordul unor iahturi de lux au apărut pe primele pagini ale mai multor ziare naționale.

Nu a fost prima dată când imagini cu iahturi,  simbol al bogăției și opulenței, au fost asociate cu persoane acuzate de o anumită formă de infracțiune, relatează Financial Times. Este o problemă pentru importanta industrie a iahturilor din Italia.

Dar oficialii din  această industrie  doresc acum o mai mare recunoaștere a contribuției sale economice, susținând că țara ar trebui să facă mai mult pentru a sprijini un sector în care pare să fi excelat.

Principalul producător de superiahturi din lume

Italia este patria multora dintre cei mai renumiți producători de iahturi din lume, inclusiv Azimut, Sanlorenzo, Mangusta, Ferretti Riva și Codecasa. Și principalul producător de  superiahturi (cele mai lungi de 24 m) din lume, jumătate din cele 1 024 de comenzi curente fiind plasate la șantierele navale italiene, potrivit unui raport Deloitte, publicat luna trecută.

Deloitte subliniază că industria yachtingului „este una strategică pentru Italia”, atât din punctul de vedere al contribuției sale la PIB, cât și al efectelor de propagare în alte sectoare și lanțuri de aprovizionare.

În câteva regiuni de coastă, cum ar fi Liguria, acest sector – alături de industria maritimă mai largă – este unul dintre cei mai importanți contribuitori la economia locală. Universitățile din orașe precum Genova și La Spezia, de exemplu, găzduiesc cursuri în domenii precum ingineria și proiectarea navală.

„O mai mare dezvoltare a industriei turismului de yachting și a lanțului său de aprovizionare poate avea un impact important asupra economiei italiene”, spune Tommaso Nastasi,  senior partner la Deloitte.

La urma urmei, Italia este înconjurată de apă, cu insule și atracții turistice. În timp ce destinațiile preferate sunt faimoasele Capri și Aeolian, precum și Coasta de Smarald și Portofino din Sardinia, există mult mai multe regiuni care ar putea fi vizitate, în special în sudul mai puțin industrializat, unde economiile ar putea fi stimulate.

Industria iahturilor consideră că țara nu are suficiente porturi de agrement și alte infrastructuri, ceea ce limitează opțiunile. Doar 30% din locurile de acostare disponibile se află în porturi maritime echipate pentru a primi iahturi și superiahturi.

Se urmărește   creșterea atractivității înmatriculării iahturilor în Italia, alinierea ratelor taxei pe valoarea adăugată pentru navlosire la cele din hoteluri și simplificarea procedurilor birocratice în domenii precum controalele privind recrutarea echipajului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor