AcasăAfaceriSiberia, noul El Dorado pentru minerii Bitcoin

Siberia, noul El Dorado pentru minerii Bitcoin

O companie rusă care își desfășoară activitatea în zonele îndepărtate ale Siberiei caută să culeagă beneficiile unei aprovizionări ieftine cu energie hidro și a unei piețe în creștere a criptomonedelor.

Acest centru de date, operat de compania Bitriver,  oferă conexiuni la internet, alimentare și servicii de întreținere unei rețele internaționale de clienți care doresc să exploateze Bitcoin – un proces care necesită cantități uriașe de putere de calcul.

“În acest moment există 45.000 de unități care consumă energie verde”, spune managerul Igor Briuzgin.Fermele de minare din Siberia găzduiesc 10% (600 de megawați)din puterea rețelei globale Bitcoin și sunt folosite de  clienți din SUA, Japonia, Coreea de Sud, Brazilia, Lituania, India, Polonia, Spania  China și Rusia.

Bitcoin a fost criticat pe scară largă pentru practicile sale dăunătoare mediului pentru alimentarea calculatoarelor de exploatare sau a platformelor.

Igor Runets, CEO-ul  Bitriver, a subliniat că Siberia este un atu strategic pentru afacerea sa, datorită mulțimii de hidrocentrale construite în această regiune și care produc 100% electricitate verde. Strategii similare adoptă și alte companii ruse de minare cripto, precum Cryptoreactor și Minery.

Pentru Alexei Kokorin, directorul programului WWF din Rusia pentru climă, energia hidro este într-adevăr curată, însă construirea de noi baraje, pe fondul unei infrastructuri sovietice învechite, perturbă deja ecosistemele naturale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor