AcasăAfaceriSfârșitul erei capitalului de risc?

Sfârșitul erei capitalului de risc?

Căderea spectaculoasă a SVB Financial Group, a cărei  Silicon Valley Bank a făcut afaceri cu aproape jumătate din toate start-up-urile americane susținute de capital de risc, ridică o întrebare incomodă: mai oferă acest capital valoare?

Înainte ca autoritățile de reglementare din SUA să intervină duminică pentru a susține toate depozitele SVB, multe companii nou înființate au fost în pragul închiderii. Potrivit Bloomberg, Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor a asigurat doar până la 250.000 de dolari, iar marea majoritate a fondurilor deținute la SVB depășea cu mult această sumă.

La sfârșitul anului trecut, cel puțin 39% din depozitele SVB proveneau de la startup-uri aflate la început de drum. Prin urmare, multe dintre ele se străduiau să aranjeze împrumuturi de ultim moment pentru a-și plăti angajații, în timp ce fondurile speculative se ofereau să cumpere creanțe asupra depozitelor SVB, cu până la 40% reducere.

William Martin, un fost manager de fonduri speculative, a avertizat asupra problemelor bilanțiere ale SVB cu două luni înainte de prăbușirea acesteia. Dacă SVB ar fi fost forțată să își vândă titlurile de valoare deținute, ar fi suferit o pierdere de 15,9 miliarde de dolari, ștergând astfel întregul său capital social tangibil.

În ceea ce privește depozitele, baza de clienți a SVB este prea concentrată. Dacă finanțarea cu capital de risc se oprește brusc sau dacă are loc o fugă de la bancă, toți clienții săi vor retrage banii împreună.

Prăbușirea SVB și efectul său de propagare în lumea start-up-urilor este un semn că fondurile de capital de risc și-au pierdut disciplina. Cu atât de mulți bani inundând lumea lor, au încetat să mai gestioneze riscurile cunoscute. Doar transferă bani de la un capăt la altul.

O tenință nou observată este că birourile de familie ale miliardarilor evită fondurile tradiționale de private equity și pariază direct pe companiile nou-înființate. Mulți dintre cei mai bogați din lume sunt ei înșiși antreprenori de primă generație. Doresc doresc încă să fie activi și pot considera că investițiile în fonduri de capital de risc sunt prea mari.

Dacă această situație continuă, cu consecințele prăbușirii SVB, fondurile de capital de risc tradiționale ar putea începe să își piardă relevanța. Fondatorii de startup-uri ar putea la fel de bine să se adreseze direct lui Jeff Bezos.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
334 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger