AcasăAfaceriSfârșitul erei banilor ieftini. Datorii mai scumpe

Sfârșitul erei banilor ieftini. Datorii mai scumpe

Zeci de tranzacții cu obligațiuni corporative nu au reușit să fie lansate în ultimele luni, în condițiile în care  multe companii au rămas în pană de fonduri ieftine după ce băncile centrale au oprit măsurile de stimulare.

În general, este foarte rar ca societățile să retragă obligațiunile odată ce bancherii încearcă în mod activ să vândă datoria către investitori. Dar în iunie, tranzacțiile retrase sau amânate în Europa, Orientul Mijlociu și Africa au crescut de peste trei ori față de luna mai, potrivit datelor Bloomberg.

„Probabil că au fost mai multe tranzacții retrase de pe piață în ultimele trei luni decât în ultimii trei ani”, susține Mark Lynagh, analist al piețelor de datorie pentru Europa la BNP Paribas.

Acum, când ratele dobânzilor de referință sunt pe cale să crească, managerii de fonduri cer randamente mult mai mari în schimbul investițiilor lor.

Dar companiile se opun acestui preț mai mare după ani de generozitate, mai ales în contextul unei potențiale recesiuni care se anunță. Bancherii spun că, în cele din urmă, companiile vor trebui să învețe să trăiască cu o datorie mai scumpă.

Prin intermediul schemelor sale de achiziție de active, Banca Centrală Europeană deținea la sfârșitul lunii iunie 345 de miliarde de euro din datoriile companiilor, în creștere de la 195 de miliarde de euro în primele zile ale pandemiei, cumpărând adesea datorii pe așa-numita piață primară.

Companiile s-au înfruptat din această oportunitate de a emite datorii ieftine, 1,2 miliarde de  dolari ajungând pe piața europeană în 2021, potrivit datelor Refinitiv.

Dar în prezent BCE se retrage, reinvestind activele ajunse la maturitate, dar nu cumpără noi datorii. Companiile din Europa sunt obișnuite să exploateze costurile scăzute pentru a se împrumuta oportunist, absorbind fonduri în scopuri generale sau pentru a accelera achiziționarea de noi echipamente.

În condiții de piață benigne, băncile sunt adesea capabile să tragă costurile de împrumut mai jos prin procesul de una până la trei zile de colectare a ordinelor de la investitori.

Nu mai este cazul. Johannes Laumann, directorul de investiții al holdingului german Mutares, a renunțat la emiterea unei obligațiuni de 175 de milioane de euro în iunie, după ce nu a reușit să atragă investitorii cu promisiuni de plată regulată a dobânzii de 7,5%.

Compania franceză de închiriere de mașini Europcar a încheiat, de asemenea, un acord de obligațiuni pe 9 mai, anulând planurile de a ridica datorii pentru a-și consolida flota de vehicule.

Valoarea noilor obligațiuni corporative ajunse pe piața mondială a scăzut cu 17% în prima jumătate a anului, comparativ cu 2021. Emisiunile mai riscante, așa-numitele de randament ridicat, au coborât cu 78%, atingând cel mai scăzut nivel din 2009.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
307 afisari
Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger