AcasăAfaceriSecrete în banca bogaților

Secrete în banca bogaților

De-a lungul a peste două secole, Banque Pictet  s-a ocupat discret de activele celor foarte bogați, conduse de un mic grup de parteneri care formează un club exclusivist, cu nimic mai prejos decât Vaticanul.

În întreaga sa istorie, doar 43 de persoane – toți bărbați, toți albi – au ajuns la rangul de partener administrativ Pictet. Din sediul de la Geneva, ei supraveghează peste 600 de miliarde de franci elvețieni (662 miliarde de dolari) în active gestionate.

Dar în ultimii ani o nouă tendință neliniștitoare s-a strecurat în Pictet, spărgând fațada coeziunii corporative: angajații cheie au început să plece, potrivit Bloomberg. În 2019, o serie de specialiști care se ocupau de clienții ruși și-au prezentat demisiile. Au urmat bancherii din Israel, punând în joc  administrarea a miliarde de active. În centrul exodului se află o cursă agresivă pentru active și talente cu rivali precum UBS Group și HSBC Holdigs, dar și o schimbare culturală.

“Pictet se află între două lumi”

Interviurile cu o duzină de oameni familiarizați cu brațul privat al Pictet dezvăluie o afacere aflată la o răscruce de drumuri: banca trebuie să se adapteze prin îmbrățișarea unui risc mai mare și schimbarea relației cu clienții – departe de modelul conservator. Acest lucru poate fi dificil pentru angajații obișnuiți cu principiul precauției și secretului care a ghidat Pictet de-a lungul secolelor. Dar reforma va aduce oportunitatea de a regândi vechile obiceiuri și de a extinde banca pe scena globală.

În timp ce uzura generală la Pictet Wealth Management este la un nivel minim de 2,8%, evacuarea talentelor de lungă durată a repercutat prin coridoarele sediului modernist cu cinci etaje. Plecările i-au uimit pe parteneri, care au privit fluxul ca un atac asupra unei instituții care se mândrește cu stabilitatea.

„Pictet se află între două lumi”, spune Pedro Araujo, cercetător principal la Universitatea din Fribourg, care a studiat familiile de elită ale Elveției. „Se află în lumea veche a bancherilor privați de la Geneva și în noua lume a finanțelor globalizate, unde vor să fie prezenți pe plan internațional, vor să crească, vor să se prezinte ca moderni, dar nu prea mult. Două lumi care se află în curs de coliziune”. Cu toate acestea, banca a devenit  mai atentă la schimbare în ultimii ani, și-a transformat statutul juridic după sfârșitul secretului bancar în 2014, dezvăluind mai multe valori de performanță ca rezultat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
412 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger