AcasăAfaceriSe scaldă în bani: cel mai mare profit anual obținut vreodată de...

Se scaldă în bani: cel mai mare profit anual obținut vreodată de o companie de petrol și gaze

Gigantul petrolier controlat de stat din Arabia Saudită, Aramco, a raportat duminică un venit net record de 161,1 miliarde de dolari pentru anul 2022 – cel mai mare profit anual obținut vreodată de o companie de petrol și gaze.

Aramco a precizat că venitul net a crescut cu 46,5%, de la 110 miliarde de dolari în 2021. De asemenea, fluxul de numerar liber a atins un nivel record de 148,5 miliarde de dolari în 2022, față de 107,5 miliarde de dolari în 2021.

Rezultatele depășesc de trei ori profitul pe care ExxonMobil, marele grup petrolier occidental, l-a înregistrat pentru 2022, susținut de creșterea prețurilor la petrol și gaze până anul trecut, alături de creșterea volumelor de vânzări și de marjele îmbunătățite pentru produsele rafinate.

“Am înregistrat performanțe financiare record în 2022, în condițiile în care prețurile petrolului s-au consolidat datorită creșterii cererii în întreaga lume”, a declarat directorul general al Aramco, Amin Nasser.

Prețul petrolului și al gazelor a crescut la începutul anului trecut, în special la țițeiul și produsele petroliere transportate pe mare.

De atunci, cotațiile petrolului s-au retras cu peste 25%, inflația ridicată și creșterea ratelor dobânzilor umbrind perspectivele mai optimiste ale cererii din partea Chinei.Prețurile Brent și WTI au scăzut cu 6% numai săptămâna trecută. Brent s-a tranzacționat ultima dată la aproximativ 80 de dolari pe baril.

Aramco și-a majorat cu 4% dividendul din trimestrul al patrulea, la 19,5 miliarde de dolari, care va fi plătit în primul trimestru din 2023. De asemenea, compania a precizat că va emite acțiuni gratuite pentru acționarii eligibili.

Nasser a folosit publicarea rezultatelor pentru a-și repeta avertismentul privind „subinvestițiile persistente” în sectorul hidrocarburilor: „Având în vedere că anticipăm că petrolul și gazele naturale vor rămâne esențiale în viitorul apropiat, riscurile de subinvestiție în industria noastră sunt reale, contribuind inclusiv la creșterea prețurilor la energie”.

Atât la nivel ministerial, cât și la nivelul Aramco, Arabia Saudită a fost un susținător al evitării penuriei de combustibil pe termen scurt prin dubla finanțare a aprovizionării cu combustibili fosili și a tranziției ecologice.

Aramco a declarat că producția medie de hidrocarburi a fost anul trecut de 13,6 milioane de barili echivalent petrol pe zi. Cel mai recent, Arabia Saudită a produs 10,39 milioane de barili pe zi de țiței în ianuarie, a constatat Agenția Internațională pentru Energie în ediția din februarie a raportului său privind piața petrolului.

În calitate de președinte al influentei alianțe de producători OPEC+, Arabia Saudită a condus prin exemplu eforturile grupului de a-și reduce colectiv obiectivele de producție cu 2 milioane de barili pe zi, convenite în octombrie și reafirmate de atunci în cadrul reuniunilor tehnice și ministeriale. Demersul grupului de limitare a disponibilităților de aprovizionare a pus OPEC+ în conflict cu unii consumatori internaționali.

Aramco a reafirmat că va continua să investească pentru a-și crește capacitatea maximă de producție la 13 milioane de barili pe zi până în 2027.Cheltuielile de capital au crescut anul trecut cu 18%, la 37,6 miliarde de dolari, și se așteaptă să crească la 45-55 de miliarde de dolari în următorii ani, anticipând majorări „până în jumătatea deceniului”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
474 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger