AcasăAfaceriSe închid uzinele. Europa va rămâne fără aluminiu?

Se închid uzinele. Europa va rămâne fără aluminiu?

În industria aluminiului, închiderea unor topitorii este o decizie dureroasă. Odată ce energia electrică este întreruptă, poate dura câteva luni și zeci de milioane de euro pentru a le repune în funcțiune.

Cu toate acestea, Norsk Hydro ASA se pregătește să facă exact acest lucru la o uzină gigant din Slovacia în această lună. La prețurile recente ale pieței, factura anuală de energie electrică a topitoriei Slovalco ar fi de aproximativ două miliarde de euro, potrivit directorului executiv Milan Wesley.

Și nu este singura – producția europeană a scăzut la cel mai scăzut nivel din anii ’70 încoace, iar analiștii din industrie spun că această criză energetică va duce la dispariția unor zone mari din producția de aluminiu din regiune.

O tonă de aluminiu necesită aproximativ 15 megawați-oră de energie electrică, suficient pentru a alimenta cinci case din Germania timp de un an.

Unele fabrici sunt protejate de subvențiile guvernamentale, de acordurile de energie pe termen lung sau de accesul la energie regenerabilă proprie, dar restul se confruntă cu un viitor incert.

Sutele de producători europeni care transformă metalul în piese pentru mașinile germane sau avioanele franceze devin mai dependenți de importuri care pot fi costisitoare. Unii cumpărători încearcă, de asemenea, să evite aprovizionarea din Rusia – un furnizor important pentru Europa.

„Istoria a dovedit că, odată ce topitoriile de aluminiu dispar, nu se mai întorc”, a declarat Mark Hansen, directorul executiv al companiei de comerț cu metale Concorde Resources Ltd.

Industria spune că are nevoie urgentă de sprijin guvernamental pentru a supraviețui. Cu toate acestea, ar putea fi dificil de justificat orice măsură, cum ar fi un plafon de preț fix pentru a menține în funcțiune centralele care consumă energie electrică, în timp ce consumatorii se confruntă cu facturi de electricitate în creștere și cu amenințarea raționalizării și a penelor de curent.

Problemele din sectorul aluminiului oferă un exemplu izbitor pentru ceea ce se întâmplă în industriile europene cu consum mare de energie: pe întreg continentul, producătorii de îngrășăminte, fabricile de ciment, oțelăriile și topitoriile de zinc plătesc, de asemenea, prețuri amețitoare pentru gaz.

Producătorii de alte metale, cum ar fi zincul și cuprul, sunt afectați și ei grav, dar cantitatea uriașă de energie electrică necesară pentru a face aluminiu a făcut sectorul deosebit de neprofitabil.

Vineri, prețul futures al Bursei de Metale din Londra a fost de aproximativ 2.300 USD pe tonă de aluminiu. Aceasta înseamnă că tăierile de iarnă sunt susceptibile să se accelereze.

Wood Mackenzie estimează că Europa a pierdut deja aproximativ un milion de tone din capacitatea sa anuală de producție de aluminiu, iar analiștii pieței se așteaptă ca aproximativ 25% din această capacitate să fie redusă permanent.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
4.313 afisari

11 COMENTARII

  1. Daca renunti la hidrocarburi varianta ieftina este ce fac canadienii adica energie din centrale nuclear-electrice,sau din hidrocentrale.Chestia cu panouri solare e o utopie care costa mult si imbogateste speculantii.Nici macar in China nu e rentabil cu toate ca ei le fac

  2. „slava hucraina”!!!! ȘI PROȘTII ÎNCĂ ZAC ÎN STAULE ȘI RUMEGĂ!!! Nu realizează ce pățesc, atât sunt de dobitoci.
    Vor păți ce au pățit mămăligarii mioritici după 1990: „Istoria a dovedit că, odată ce topitoriile de aluminiu dispar, nu se mai întorc”. Doar că e vorba de tot, nu doar de aluminiu. A mai apărut vreo fabrică de tractoare la noi? De camioane, de avioane, de… orice? NIMIC!!! TOTUL IMPORTĂM!!!

    În Occident au adus înapoi ceva din ce au externalizat la richipei? NIMIC? Adică ciu-ciu?

  3. DEZASTRUL INCEPE SA-SI INTINDA TENTACULELE ,ESTE UN DEZASTRU PROVOCAT DE IRESPONSABILI SI INCOMPETENTII CARE ASTAZI AU MOLIPSIT GUVERNE! ,PARLAMENTE !,
    DIN EUROPA ,ESTE REZULTATUL UNOR DECIZII LUATE DE NISTE NULITATI POLITICE . AZI ACESTE NULITATI S-AU ASCUNS NU MAI IES PE POSTURILE DE TV SA-SI ARATE MUSCHII SI PROSTIA .

  4. Scumpirea gazului si a energeiei va genera insolvente si falimente in lant. Numarul IMM -urilor, ele sunt cele ce genereaza plus valoare o sa scada vertiginos, o sa ramana doar mamutii de muls

  5. The production capacity of the Slovalco plant is 175,000 tons of aluminum per year.
    in Romania productia alro/slatina era/este de 300’000 tone pe an,
    CUI FOLOSESTE?
    (e reminiscenta sifilitica a ceashismului)

    • NU INCURCA CAPACITATEA FABRICII TONE /AN CU PRODUCTIA REALIZATA IN TONE/AN !!
      NU INCURCA CE ERA CU CE ESTE !.

  6. Mă doare la basca de aluminiu ,zinc,gaz, căldură,petrol și prețuri.Sa moară orcii, să trăiască americanii, autostrăzile și democrația! Că noi putem trăi și mâncând căcat!

  7. Până și dătătorii de sfaturi din borcanul de la Bruxelles, or s-o ia în bot, așa cum se cred ei atoateștiutori. Praga din 4 septembrie, nu a fost divertisment, pentru cine înțelege ceva.
    Iar când este pomenit aluminiul, oamenii trebuie să înțeleagă de fapt explozia în lanț, care se propagă in TOATE !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger