AcasăAfaceriSe destramă economia globală. Rezistă profiturile corporatiștilor?

Se destramă economia globală. Rezistă profiturile corporatiștilor?

O recesiune care se profilează, o inflație fulgerătoare, o criză energetică în Europa și un euro care este aproape de paritate cu dolarul: câștigurile corporative din întreaga lume se confruntă cu o listă de provocări în acest sezon care ar putea crea un alt motiv pentru a pierde stocurile.

După un prim semestru tumultuos pentru acțiunile globale, în care valoarea de 18 trilioane de dolari a fost distrusă, investitorii sunt nerăbdători să vadă dacă profiturile rezistă sau dacă companiile vor reduce orientările pe fondul intensificării amenințărilor la adresa cererii.

Este posibil ca întreprinderile să se folosească de tabloul economic sumbru pentru a fi și mai conservatoare decât în mod normal în ceea ce privește viitorul.

Într-o neobișnuită divergență de opinii, analiștii de pe Wall Street par să creadă că firmele sunt în mare parte într-o poziție puternică pentru a transfera costurile mai mari către consumatori, dar strategii – mai prudenți după ce până acum au greșit previziunile pentru 2022 – nu sunt convinși.

Aceștia au destule motive de îndoială, contextul macroeconomic deteriorându-se pe fondul creșterii bruște a prețurilor, al majorării ratelor dobânzilor și al scăderii încrederii consumatorilor.Iată cîteva din preocupările investitorilor în sezonul de profituri din al doilea trimestru care pot determina dacă există o revenire sau o scădere la noi minime.

Daunele inflației, sectorul de consum

Când vine vorba de puterea de stabilire a prețurilor, firmele de bunuri de lux sunt într-o poziție bună datorită cererii solide, potrivit Morgan Stanley.

Kering, proprietarul Gucci, a   majorat unele prețuri luna trecută cu 7 % față de februarie. Aceasta este o îngrijorare în sectorul de consum. Avertismentele de recesiune ar putea forța în cele din urmă o schimbare a comportamentului gospodăriilor, limitând puterea de stabilire a prețurilor.

Pe măsură ce consumatorii reduc costurile optând pentru produse de bază mai ieftine, companiile care vând pe piața de masă vor avea probabil cele mai mari dificultăți, a declarat Marija Veitmane, strateg senior la Global Merkets.

Recesiunea comerțului

Investitorii s-au poziționat deja pentru un „comerț în recesiune”.S-ar putea să fie dornici să audă ce au de spus companiile despre restul anului, dar acum acumulează numerar și se ascund în obligațiuni.

Aproape 63 de miliarde de dolari au fost transferate în numerar doar în săptămâna până la 6 iulie, în timp ce fondurile de acțiuni globale au avut răscumpărări de 4,6 miliarde de dolari.

Ken Langone, șeful Home Depot, a declarat miercuri că SUA se află deja într-o recesiune, adăugându-și vocea la litania unor astfel de opinii deja existente.

Euro anemic

Totodată, prăbușirea monedei euro ar putea afecta câștigurile atât pentru companiile europene care importă foarte mult, cât și pentru firmele americane care se bazează pe acest bloc pentru piese. Printre perdanții europeni se numără utilitățile și sectorul călătoriilor și agrementului, dar sectoarele orientate spre export, precum producătorii de automobile, industria și produsele chimice, ar beneficia, potrivit lui Joachim Klement, șeful departamentului de strategie la Liberum Capital.

Energia, problema Europei

Potrivit datelor Bloomberg Intelligence, se așteaptă ca profiturile companiilor energetice din S&P 500 să se fi triplat în al doilea trimestru.

Dar Europa alunecă într-o criză energetică pe fondul scăderii livrărilor de gaze naturale din Rusia. Întreprinderile, în special în Germania, sunt îngrijorate de acestă criză în apropierea iernii. Pictet Asset Management a retrogradat luna aceasta acțiunile din zona euro din cauza crizei energetice.

Perspectivele pentru serviciile publice din regiune sunt, de asemenea, sumbre, iar guvernele iau măsuri drastice. Franța naționalizează gigantul nuclear Electricite de France, iar Germania poartă discuții cu firma de gaze Uniper în legătură cu un pachet de salvare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor