AcasăAfaceriScumpiri peste tot: transportatorii maritimi navighează pe un ocean de inflație globală

Scumpiri peste tot: transportatorii maritimi navighează pe un ocean de inflație globală

Creșterea costurilor de transport din cauza crizei lanțului global de aprovizionare va conduce și mai mult inflația în întreaga lume și va afecta în mod disproporționat economiile țărilor în curs de dezvoltare.

Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare estimează că aceste tarife vor crește prețurile de consum la nivel mondial cu încă 1,5% dacă vor rămâne ridicate anul viitor.

Cerere de mărfuri și porturi congestionate: prețurile transportatorilor vitali sunt de cinci ori mai mari decât media din ultimul deceniu.

Prețurile de consum sunt de așteptat să crească cu 2,2% în 46 de țări în curs de  dezvoltare și cu 7,5% în statele insulare.

Asta nu înseamnă că Occidentul este ferit. În Statele Unite, prețurile de consum au urcat cu 6,2%, cea mai rapidă creștere din 1990, iar  inflația din zona euro este 4,1%, cea mai mare din ultimii 13 ani.

Inflația din Marea Britanie a crescut la 4,2% în octombrie, atingând cel mai ridicat nivel din aproape un deceniu, punând presiune asupra Băncii Angliei pentru a crește ratele dobânzilor.

Costurile de transport mai mari vor duce la scumpiri la orice: alimente, materii prime, automobile, computere, textile, mobilier etc.

Odată cu sfârșitul sezonului de vârf, tarifele pentru containere s-au redus în ultimele săptămâni, dar rămân foarte ridicate.

Consultanța maritimă Sea-Intelligence prezice că ar putea dura până la 30 de luni pentru ca prețurile să revină la normal din cauza gravității crizei lanțului de aprovizionare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
179 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger