AcasăAfaceriScumpirea energiei, profituri uriașe pentru giganții petrolieri

Scumpirea energiei, profituri uriașe pentru giganții petrolieri

Shell a raportat joi cel mai mare profit trimestrial din 2088, deoarece compania a beneficiat de prețurile mai mari la petrol și gaze și de o performanță puternică a diviziei sale de tranzacționare.

Profitul ajustat pentru primul trimestru a crescut cu 43% față de trimestrul anterior, până la 9,13 miliarde de dolari (8,78 miliarde de euro), depășind estimarea medie a analiștilor de 8,67 miliarde de dolari.

Plățile de dividende și răscumpărările de acțiuni au atins 5,4 miliarde de dolari, au declarat repretentanții Shell, mentionând un plan de răscumpărare de acțiuni de 8,5 miliarde de dolari în prima jumătate a anului.

Shell se alătură rivalilor din industrie, inclusiv BP, Chevron, Exxon Mobil, Total Energies și Equinor, care au înregistrat, de asemenea, o creștere a profitului din cauza prețurilor volatile ale mărfurilor de la invazia Rusiei în Ucraina.

Rezultatele Shell reflectă profiturile uimitoare din industria petrolului și gazelor, chiar dacă multe companii din domeniul energiei suportă reduceri costisitoare de la ieșirea din Rusia.

Până la sfârșitul anului, grupul intenționează să înceteze toate achizițiile pe termen lung de țiței rusesc, cu excepția a două contracte încheiate cu un „mic producător rus independent”, care nu a fost numit, potrivit AFP.

Contractele  de import de produse petroliere rafinate din Rusia se vor încheia și ele, dar Shell are încă contracte pe termen lung pentru cumpărarea de gaz natural lichefiat rusesc.

„Războiul din Ucraina este, în primul rând, o tragedie umană, dar a provocat, de asemenea, perturbări semnificative pe piețele globale de energie și a arătat că o energie sigură, fiabilă și la prețuri accesibile pur și simplu nu poate fi considerată ca fiind de la sine înțeleasă”, a declarat directorul general Ben van Beurden într-un comunicat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
180 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger