AcasăAfaceriSăptămâna groaznică a industriei Big Tech

Săptămâna groaznică a industriei Big Tech

A fost, într-adevăr, o săptămână teribilă pentru sectorul tehnologic. De la semiconductori și social media până la calculatoare și cloud, cele mai mari companii din lume au evidențiat în rapoartele de profituri numeroasele provocări cu care se confruntă.

Datele împărtășite cu piața spun o poveste despre industriile afectate de întărirea dolarului, blocajele din lanțul de aprovizionare care se extind în al treilea an, inflația care nu a fost încă controlată și  cifrele de creștere economică care par din ce în ce mai sumbre.

Starea de rău din industria semiconductorilor poate fi cel mai bine rezumată de dezastrul care se desfășoară la Intel, cel mai mare producător de cipuri din SUA. În calitate de furnizor de componente pentru calculatoare și servere,  a fost puternic afectat de încetinirea creșterii economice, chiar dacă se angajează să ajungă din urmă rivalii Taiwan Semiconductor Manufacturing  și Samsung Electronics. Dar reducerile de costuri nu vor veni la timp pentru a ajuta cifrele din al patrulea trimestru.

În ultima lună, furnizorii de cipuri au redus în mod colectiv bugetele pentru 2022 cu peste 16 miliarde de dolari și se pregătesc să reducă cheltuielile anul viitor.

O temă recurentă în câștigurile din acest sezon a fost impactul creșterii dolarului american în raport cu aproape toate monedele de referință. Puține companii sunt imune, Amazon  fiind printre cele mai afectate.

Apple  pare relativ puternică în comparație cu toate celelalte. iPhone-ul său s-a descurcat destul de bine, deși cu puțin sub estimări și a fost stimulat de câteva zile suplimentare de disponibilitate. Serviciile, divizia care include Apple Music și Apple+ TV și care este al doilea cel mai mare contribuitor la veniturile companiei, a continuat să înregistreze o creștere solidă, deși într-un ritm mai lent decât în trimestrele anterioare.

Meta Platforms este lovită din toate părțile, potrivit Bloomberg. Proprietarul Facebook, Instagram și WhatsApp a fost grav afectat de modificările aduse regulilor de confidențialitate ale Apple, care îngreunează urmărirea utilizatorilor în cadrul aplicațiilor și, prin urmare, scade tarifele de publicitate. Criza globală, inclusiv inflația mai mare, nu face decât să se adauge la necazuri.

Între timp, compania de socializare cheltuiește bani pentru divizia Reality Labs – aventura fondatorului Mark Zuckerberg în realitatea virtuală și metaversul care a inspirat schimbarea numelui de anul trecut. Această divizie a pierdut peste 20 de miliarde de dolari până în prezent, iar Zuckerberg le-a spus investitorilor să se aștepte ca deficitul să continue pentru o vreme.

Alphabet  nu se descurcă prea bine, dar cel puțin este în creștere. O creștere de 6,1% a veniturilor din al treilea trimestru a fost cea mai lentă din iunie 2020, după ce a lovit pandemia Covid-19.

La Microsoft, o tranziție de zece ani de la calculatoare client – unde veniturile sunt direct legate de vânzările de hardware pentru calculatoare și servere – o ajută să treacă peste furtună mai bine decât majoritatea. Veniturile pentru perioada septembrie au urcat doar cu 11%, cel mai lent din ultimii cinci ani, însă acest lucru este mult mai bun decât majoritatea colegilor din domeniul tehnologiei.

Investitorii au reacționat la toate aceste știri, iar indicele sectorului tehnologic, Nasdaq, este cu 30% mai scăzut decât în urmă cu un an. Cele mai afectate sunt acele companii care se bazează în mare măsură pe publicitate sau pe achizițiile pe termen scurt ale consumatorilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger