AcasăAfaceriSalt al indicelui ROBOR la 3 luni, după ce BNR a decis...

Salt al indicelui ROBOR la 3 luni, după ce BNR a decis majorarea dobânzii cheie

bnr

Românii cu credite la bănci sunt tot mai îngrijorați când află informațiile cu privire la valorile indicelui ROBOR.

Miercuri, indicele ROBOR la 3 luni, cel în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a făcut un salt semnificativ, față de ziua precedentă. A urcat la 5,37% pe an, față de 5,21% cât fusese marți, 10 mai, din câte indică informațiile făcute publice de Banca Națională a României (BNR).

Totodată, ROBOR la 6 luni – indicele utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă – a crescut la 5,50% pe an, în 11 mai, de la 5,32% cât fusese în ziua precedentă.

BNR a majorat dobânda cheie la 3,75% pe an

Informațiile despre aceste creșteri ale indicelui ROBOR vin la doar o zi după ce s-a aflat că BNR-ul a decis creșterea ratei dobânzii de politică monetară – dobânda cheie – la nivelul de 3,75 % pe an.

Întrunit în sedință în 10 mai, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât atât „majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022”, „majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la sută pe an, de la 4,00 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75 la sută, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022”, cât și „păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară” – s-a transmis într-un comunicat al BNR – VEZI DETALII AICI.

author avatar
Andrei Coman
135 afisari

2 COMENTARII

  1. Ce bine era pana in jurul anului 2007 cand nu erau bancile straine pe piata si trebuia sa strangi bani ca sa cumperi ceva si culmea oamenii reuseau, de cand au venit bancile mai nimeni nu mai poate strange bani sa cumpere nimic toti sunt ratati.

  2. Baga si ei mai multi gologani in bancile comerciale care mai da imprumuturi doar la guvern deci ne jupoaie de doua ori!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger