AcasăAfaceriS-a stricat rețeta capitalului privat?

S-a stricat rețeta capitalului privat?

Atmosfera de pe Wall Street se înrăutățește rapid. Instituții financiare respectabile precum Bank of America, Credit Suisse Group  și Goldman Sachs  suportă pierderi de peste 600 de milioane de dolari din cauza unei singure tranzacți.

Este vorba de preluarea prin efectul de levier a gigantului  de cloud computing Citrix Systems , în valoare de 16,5 miliarde de dolari, în ianuarie. Costurile de împrumut au crescut de atunci. Băncile au ajuns să vândă obligațiuni garantate Citrix în valoare de 4 miliarde de dolari la doar 83,6 cenți pe dolar, stropind cu cerneală roșie propriile bilanțuri.

Deja, unul dintre cei mai mari creditori se retrage. Citigroup își va reduce expunerea la așa-numitele linii de credit de subscriere, sau împrumuturi pe termen scurt acordate managerilor de fonduri private care folosesc angajamentul de capital al investitorilor lor ca garanție, la 20 de miliarde de dolari, de la aproximativ 65 de miliarde de dolari, potrivit Financial Times.

Pentru bănci, liniile de subscriere sunt sigure, dar cu o marjă redusă, fiind utilizate în principal pentru a cultiva relațiile cu fondurile de capital privat pentru afaceri mai profitabile, cum ar fi comisioanele de fuziuni și achiziții.

Dar pentru managerii de fonduri de capital privat, această formă de împrumut a devenit esențială. Ea le permite să finalizeze tranzacții fără a fi nevoiți să bată la ușa investitorilor lor de fiecare dată când au nevoie de cash.

Pe măsură ce costurile de împrumut cresc vertiginos – obligațiunile Citrix în valoare de 4 miliarde de dolari au fost vândute săptămâna trecută la un randament de 10% – iar acțiunile intră în teritoriul unei piețe „bear” – investitorii se orientează către randamentele în numerar.

Din acest punct de vedere, performanța capitalului privat a fost departe de succes. Între 2000 și 2021, fondurile de private equity au primit contribuții de 4.900 de miliarde de dolari din partea investitorilor lor, dar au distribuit doar 5.100 de miliarde de dolari.

Cu alte cuvinte, randamentul cumulat al lichidităților a fost de doar 5,3% pentru această perioadă.

În ultimii doi ani, firmele de capital privat din SUA și-au împărțit opțiunile de ieșire în trei moduri: listări publice, achiziții corporative sau vânzări către alte firme de capital privat.

Însă în prima jumătate a acestui an, mai mult de jumătate dintre ieșiri au venit sub forma vânzării de capital privat între ele.

„Aceasta nu este o afacere bună. Este începutul unei potențiale scheme piramidale”, a declarat pentru Mikkel Svenstrup, directorul de investiții al fondului de pensii danez ATP, un mare investitor de capital privat cu angajamente în 147 de fonduri de preluare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
355 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger