AcasăAfaceriS-a oprit nebunia NFT!

S-a oprit nebunia NFT!

Acțiunile jetoanelor nefungibile s-au prăbușit

Lumea investițiilor a fost mai predispusă la acțiuni tehnogice, dar a sărit cu adevărat calul cu jetoanele nefungibile.

NFT-urile au fost atât de greu de explicat încât criptomonedele păreau un model de simplitate prin comparație, în timp ce mania irațională pe care au declanșat-o a făcut ca stocurile de meme exagerate, precum GameStop și AMC Entertainment, să pară tranzacții stabile și rezonabile.

După ce prețurile au explodat spre stele în 2021, direcția de deplasare a fost ulterior în sens invers – și cu o viteză similară. În termeni tehnici, notează The National, acțiunile NFT s-au prăbușit.

Așadar, putem consemna NFT-urile în istorie alături de alte bule iraționale, metaversul, sau există o idee rezonabilă printre dărâmături?

Pentru cei care încă se mai întreabă, Wikipedia descrie o NFT ca fiind „un identificator digital unic care este înregistrat într-un blockchain și este utilizat pentru a certifica proprietatea și autenticitatea”.

Acesta nu poate fi copiat, substituit sau subdivizat, ceea ce îl face un semn de proprietate la îndemână, permițând ca NFT-urile să fie vândute și tranzacționate.

Arta, muzica și momentele magice din sport au fost toate împachetate ca NTF-uri și vândute celui care a licitat cel mai mult.

Pentru o vreme, acestea au ajuns la sume uriașe, ridicole. În martie 2021, un război al ofertelor a dus costul de cumpărare a tweet-ului de debut al fondatorului Twitter, Jack Dorsey, la o sumă impresionantă de 2,9 milioane de dolari.

O colecție NFT de maimuțe din desene animate numită Bored Ape Yacht Club a ajuns până la 429.000 de dolari fiecare, în timp ce un fan al baschetului a plătit 387.600 de dolari pentru a obține dreptul de proprietate asupra unui slam dunk al lui LeBron James împotriva celor de la Houston Rockets, care face parte din seria NBA Top Shot Moment Moment.

Artistul digital Michael Joseph Winkelmann, cunoscut sub numele profesional de Beeple, a scos la licitație o NFT a lucrării sale Everydays: The First 5000 Days (Primele 5000 de zile) la Christie’s. A fost adjudecată cu 69,3 milioane de dolari.

Vedetele s-au lăsat antrenate în această tendință:  Madonna, Snoop Dogg, Paris Hilton, Lindsay Lohan și Justin Bieber. Madonna.

Nebunia avea să se termine doar într-un singur fel. Anul trecut, pe măsură ce inflația creștea și războiul din Ucraina făcea ravagii, prețul Bitcoin s-a prăbușit cu trei sferturi până la 16.600 de dolari și a dus NFT-urile în jos odată cu el. Volumul lunar de tranzacționare s-a prăbușit cu 81% între ianuarie 2022 și iulie 2023, arată datele DappRadar.

Ca în cazul oricărei bule, se pierd bani reali. În timp ce criptomonedele s-au stabilizat în 2023, NFT-urile stau deoparte. “Nu sunt nimic mai mult decât o modă trecătoare cu un viitor incert”, consideră Vijay Valecha, director de investiții la Century Financial.

Atunci când activele sunt cumpărate în primul rând în scopuri speculative și nu pentru valoarea lor intrinsecă, bula se va sparge întotdeauna.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
737 afisari

8 COMENTARII

    • Asta sa crezi tu😊 In primul rând ar trebui să înțelegi care e rostul unui token de tipul NFT și după vezi cu ce se mănâncă. Tehnologia acestor tokenuri încă rămâne a fi viabilă.

      • Anonimule nu te da destept ca nu pacalesti pe nimeni.
        Explica tu ince consta valoarea NFT-urilor si cum se va stabiliza ea si cum.
        Te bagi la comentarii ca sa te dai destept ca musca in kurul calului.
        Apropos cu ce ziceai ca se mananca NFT-urile?
        Faptul ca folosesti emoticoane ca retaedatii spune totul despre tine.
        Cand o sa vina criza din cauza celor bogati si prosti atunci ai sa-i injuri si tu, pana atunci pupa-i in kur.

    • Nu-i chiar din nimic – uite de exemplu sunt persoane care pentru a înfrumuseța un articol sau pentru a evidenția acel subiect oarecare, se va folosi de anumite imagini. Pentru a folosi acele imagini la începutul postului sau a articolului respectiv, pur și simplu autorul postului are libertatea de a recurge la 3 tipuri de acțiuni diferite: 1) acele imagini le poate lua de pe internet într-un mod gratuit, 2) poate plati un fotograf sau un web designer….poate un grafician anume și 3) pur și simplu ar putea aloca anumite credite cumpărați cu bani fiat pentru a putea achiziționa acea imagine sau fotografie in format jpg. PNG. GIF…etc..pur și simplu există oameni care plătesc fotografii sa le facă poze la nunți, botezuri, cununii, înmormântări, petreceri. Când vine vorba de NFT – Omu caută să facă bani într-un mod destul de ironic. Problema e că nu toate imaginile mintate în acele Blockchain-uri au o valoare reală. Yep, există NFT-uri ce au o anumită utilitate și NFT-uri care nu au și nici nu vor avea. Uite de exemplu daca tu nu pui preț pe o anumită pietricică, considerand-o a fi fără valoare asta nu înseamnă că toată lumea ar avea aceeași perspectivă că a ta. In realitate exista oameni care-și vând sutienele, chiloți, unghiile, părul, imaginea doar pentru a supraviețui😊 Nu mă crezi…..etc…doar privește in jurul tău și puneți întrebarea la modul cel mai serios. Oare cine ar fi dispus să-ți cumpere propriile cuvinte??

  1. Asta sa crezi tu 😊 In primul rând ar trebui să înțelegi care e rostul unui token de tipul NFT și după vezi cu ce se mănâncă. Tehnologia acestor tokenuri încă rămâne a fi viabilă. Mai întâi ar trebui să încerci în a identifica un token cu utilitate și unul menit să-ți ofere o țeapă de milioane. E simplu

  2. Bai amatorilor de cai verzi pe pereti, dar si de vaxxinuri salvatoare in cap pentru cobaii tefelisti, care vreti ultimul racnet de NFT, am disponibil la vanzare toata discografia si concertele lui Michael Jackson, le vand ieftin, numai 10 milioane de dolari bucata, cash !! Hai, bai investitorilor strategici de tampiti, ca nu e mult cat cer !! Dupa aia, vi le mai cand inca o data peste 6 luni !! Ha ha ha 🙂

    • Greu de crezut că ar fi cineva dispus în Romania să-ți cumpere mica ta colecție. Ținând cont că le pot descoperii și asculta în mediul online ~ deținerea acelor casete nu-i o varianta atractivă. Un NFT are o valoare și o utilitate reală doar in cazul in care e un business in spatele acestora. Există NFT care prin deținerea acestora ai posibilitatea de a face controale medicale la anumite centre moderne de sănătate ( e ca un bilet ce-ți oferă un abonament anual ). Că venii vorba de bilete – știi în că forma sau vândut biletele campionatului mondial de fotbal din 2022, cel de la Qatar?? Toate criptomonedele sau săltat in acea perioada datorită acelui campionat de fotbal😊 iar mie personal nu-mi place deloc fotbal. Interesant e că există centre spa, cafenele, pizzerii, restaurante, farmacii….care prin achiziționarea unui token NFT specific vei avea anumite beneficii☺️ Știi ce-i interesant!!!.. atunci când o persoană achiziționează ceva din mediul tehnologic Blockchain,💁 aceasta achiziție va fi una publică, vizibila tuturor🥳

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger