AcasăAfaceriS-a oprit nebunia NFT!

S-a oprit nebunia NFT!

Acțiunile jetoanelor nefungibile s-au prăbușit

Lumea investițiilor a fost mai predispusă la acțiuni tehnogice, dar a sărit cu adevărat calul cu jetoanele nefungibile.

NFT-urile au fost atât de greu de explicat încât criptomonedele păreau un model de simplitate prin comparație, în timp ce mania irațională pe care au declanșat-o a făcut ca stocurile de meme exagerate, precum GameStop și AMC Entertainment, să pară tranzacții stabile și rezonabile.

După ce prețurile au explodat spre stele în 2021, direcția de deplasare a fost ulterior în sens invers – și cu o viteză similară. În termeni tehnici, notează The National, acțiunile NFT s-au prăbușit.

Așadar, putem consemna NFT-urile în istorie alături de alte bule iraționale, metaversul, sau există o idee rezonabilă printre dărâmături?

Pentru cei care încă se mai întreabă, Wikipedia descrie o NFT ca fiind „un identificator digital unic care este înregistrat într-un blockchain și este utilizat pentru a certifica proprietatea și autenticitatea”.

Acesta nu poate fi copiat, substituit sau subdivizat, ceea ce îl face un semn de proprietate la îndemână, permițând ca NFT-urile să fie vândute și tranzacționate.

Arta, muzica și momentele magice din sport au fost toate împachetate ca NTF-uri și vândute celui care a licitat cel mai mult.

Pentru o vreme, acestea au ajuns la sume uriașe, ridicole. În martie 2021, un război al ofertelor a dus costul de cumpărare a tweet-ului de debut al fondatorului Twitter, Jack Dorsey, la o sumă impresionantă de 2,9 milioane de dolari.

O colecție NFT de maimuțe din desene animate numită Bored Ape Yacht Club a ajuns până la 429.000 de dolari fiecare, în timp ce un fan al baschetului a plătit 387.600 de dolari pentru a obține dreptul de proprietate asupra unui slam dunk al lui LeBron James împotriva celor de la Houston Rockets, care face parte din seria NBA Top Shot Moment Moment.

Artistul digital Michael Joseph Winkelmann, cunoscut sub numele profesional de Beeple, a scos la licitație o NFT a lucrării sale Everydays: The First 5000 Days (Primele 5000 de zile) la Christie’s. A fost adjudecată cu 69,3 milioane de dolari.

Vedetele s-au lăsat antrenate în această tendință:  Madonna, Snoop Dogg, Paris Hilton, Lindsay Lohan și Justin Bieber. Madonna.

Nebunia avea să se termine doar într-un singur fel. Anul trecut, pe măsură ce inflația creștea și războiul din Ucraina făcea ravagii, prețul Bitcoin s-a prăbușit cu trei sferturi până la 16.600 de dolari și a dus NFT-urile în jos odată cu el. Volumul lunar de tranzacționare s-a prăbușit cu 81% între ianuarie 2022 și iulie 2023, arată datele DappRadar.

Ca în cazul oricărei bule, se pierd bani reali. În timp ce criptomonedele s-au stabilizat în 2023, NFT-urile stau deoparte. “Nu sunt nimic mai mult decât o modă trecătoare cu un viitor incert”, consideră Vijay Valecha, director de investiții la Century Financial.

Atunci când activele sunt cumpărate în primul rând în scopuri speculative și nu pentru valoarea lor intrinsecă, bula se va sparge întotdeauna.

author avatar
Radu Jacotă Redactor