Cauta

S-a întors roata norocului câștigătorilor pandemiei

Investitorii nu se mai înghesuie să parieze pe marii producători de vaccinuri

La apogeul pandemiei, investitorii s-au grăbit să cumpere producători de vaccinuri, cel mai apropiat lucru de un pariu sigur.

Dar scăderea numărului de infecții a însemnat o răsturnare de situație pentru acești câștigători ai Covid-19, acțiunile scăzând din cauza incertitudinii legate de vânzări și a întrebărilor legate de creșterea lor viitoare.

Acțiunile Pfizer, care a dezvoltat un vaccin și un medicament antiviral, s-au prăbușit cu 46% de la vârful atins la sfârșitul anului 2021, în timp ce partenerul său german BioNTech a scăzut cu 75%, iar rivalul Moderna  cu 79%.Acțiunile Novavax au  scăzut cu 97% de la începutul lui 2021.

Piața vaccinurilor Covid este marcată de incertitudine din cauza cererii imprevizibile. Companiile își cheltuiesc câștigurile excepționale pe planuri ambițioase care vor avea nevoie de ani de zile pentru a se realiza.

Pfizer prevede o scădere de 64% a vânzărilor de vaccinuri în acest an și o scădere de 58% pentru antivirale Paxlovid, comparativ cu 2022, potrivit Financial Times.

Vânzările Moderna pentru acest an “vor depinde cu adevărat de ceea ce se întâmplă cu absorbția vaccinului în toamnă și iarnă „, a declarat președintele companiei, Stephen Hoge.

BioNTech s-ar putea confrunta cu o provocare și mai mare. Grupul german este  specializat în oncologie, dar singurul său produs aprobat este în domeniul bolilor infecțioase.

Intenționează să creeze tratamente personalizate împotriva cancerului folosind ARNm, alături de alte tehnologii, însă marea majoritate a programelor sale se află încă în stadii incipiente de testare.

Luna trecută, a anunțat că și-a redus previziunile privind cheltuielile de cercetare și dezvoltare pentru întregul an cu 400 de milioane de euro pentru a încerca să „sporească conștientizarea costurilor”.

Investitorii sunt îngrijorați, deoarece consideră că aceste companii  nu se concentrează  pe prețul acțiunilor,  cheltuiesc prea mult în cercetarea unor produse fără un viitor cert și nu au planuri de creștere pe termen lung. „Nu vor ca o firmă de biotehnololgie să ardă numerar”, a precizat Suzanne van Voorthuizen, analist la Van Lanschot Kempen.

Temerile și incertitudinile sunt firești – nimeni nu poate demonstra cu siguranță apariția unei noi pandemii și puțini afaceriști ar avea curajul să-și mai plaseze capitalul în producători de vaccinuri.

Ca atare, investitorii devin foarte precauți. Sunt convinși că nu se vor mai întâlni cu  profiturile uriașe din anii Covid-19.  S-a întors roata norocului câștigătorilor pandemiei.

Ultimele stiri

  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Trump grăbește sfârșitul dominației dolarului
  • Scandal monstru la Inter! Chivu, la mijloc între staruri de sute de milioane de euro
  • Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții Atlantic Council. Discuțiile au vizat securitatea regională și parteneriatul cu SUA
  • Respirația conștientă – Medicamentul invizibil pentru minte și corp
  • Mândra Elveție stârnește fantomele Brexit
  • UPDATE. Judecătoria a decis: Elena Udrea poate fi liberată condiționat/Hotărârea nu e definitivă
  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Schimbări uriașe în boxul olimpic! Cum se va face verificarea de gen
  • Exit mobile version