AcasăAfaceriS-a încheiat era banilor ieftini. Va exploda bula imobiliară globală?

S-a încheiat era banilor ieftini. Va exploda bula imobiliară globală?

Costurile mai mari de împrumut și prețurile record au dus la reducerea cererii din partea cumpărătorilor de case.

Acum, toți ochii sunt ațintiți pe direcția în care vor merge prețurile proprietăților. Dacă acestea se prăbușesc, ar putea provoca pagube mai mari decât prăbușirea prețurilor acțiunilor de anul trecut, făcându-i pe oameni să se simtă mult mai săraci. S-ar putea să fie pe cale să se întâmple.

Există o mulțime de motive pentru care prețurile locuințelor ar putea intra în colaps. Mai mult de 12 ani, ratele dobânzilor au fost aproape zero și au împins prețurile la niveluri record, în timp ce capacitatea de plată a fost extinsă la maximum.

Cumpărătorii își puteau permite aceste prețuri amețitoare atunci când banii erau ieftini. Dar nu mai este cazul: Banca Centrală Europeană,  Rezerva Federală a SUA și alte bănci centrale continuă să crească ratele dobânzilor într-o luptă împotriva inflației care este departe de a fi câștigată.Șocul energetic, criza costului vieții și datoriile în creștere urcă și mai mult presiunea. Dacă lumea intră în recesiune, nici asta nu va ajuta.

În unele țări europene – Italia, Franța sau Germania – prăbușirea este deja aici. În 2022, prețurile locuințelor din Suedia au scăzut timp de nouă luni consecutive, iar banca Nordea preconizează un recul total de până la 20% în acest an. Scăderea este una dintre cele mai rapide din lume și aduce amintiri neplăcute ale prăbușirii imobiliare din anii 1990, care s-a extins pe piețele financiare și a forțat guvernul suedez să preia băncile care erau în pragul intrării în incapacitate de plată.

Marea Britanie pare pregătită pentru colapsul pieței imobiliare, având în vedere numeroasele probleme economice ale țării și stocul de locuințe supraevaluat după ani de boom. Prețurile au crescut efectiv cu 1,9% în 2022, potrivit creditorului Halifax, dar acum au scăzut cu 4,2% față de vârful din august.

În SUA, prețurile locuințelor au crescut cu 4% în același an, conform estimărilor Asociației Naționale a Agenților Imobiliari, dar cumpărătorii din orașele mari sunt în scădere rapidă – efectul majorării ratelor dobânzilor.În Frankfurt, Buenos Aires, Vancouver, Tokyo, Stockholm sau Paris tranzacțiile imobiliare au încheiat anul trecut cu mult în scădere.

Pentru 2023, piețele rezidențiale de top la nivel mondial își vor pierde strălucirea, deoarece o combinație de inflație, temeri de recesiune, tensiuni geopolitice și curs valutar va domoli cheltuielile și entuziasmul imobiliar.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.300 afisari

1 COMENTARIU

  1. Era banilor ieftini se referă la perioada de timp în care dobânzile au fost foarte mici, aproape de zero sau chiar negative, datorită politicii monetare a băncilor centrale. Această perioadă a început după criza financiară din 2008 și a continuat în unele țări până în prezent. Odată cu începutul pandemiei de COVID-19, băncile centrale au scăzut și mai mult dobânzile pentru a încuraja creditarea și a stimula economia, însă acum există semne că această perioadă se apropie de sfârșit, ceea ce ar putea duce la o creștere a dobânzilor și la schimbări semnificative în economie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger