AcasăAfaceriRuta Calabria, o afacere de milioane: bărci de lux transportă migranți spre...

Ruta Calabria, o afacere de milioane: bărci de lux transportă migranți spre Europa

Când talibanii au ocupat Kabulul în august, Zakia și soțul ei, Hamid,  au decis să fugă din Afganistan și, împreună cu cinci rude, au început o călătorie, via Iran și Turcia, până în Europa. Când a venit timpul să traverseze Marea Mediterană, au făcut-o cu un iaht cu pânze care a ajuns la țărm luna aceasta pe o plajă din regiunea Calabria, din sudul Italiei.

Erau deshidratați, dar uşurați că au supraviețuit unei rute de migrație mai puțin cunoscute către Europa, care este din ce în ce mai folosită de afgani, irakieni, iranieni și kurzi mai înstăriți.

Familii întregi plătesc sume mari  pentru trecerea din Turcia la bordul unor ambarcațiuni de lux utilizate mai degrabă pentru agrement și care scapă de atenția autorităților.

Ruta Calabria este controlată de clanurile mafiote ‘Ndrangheta, contrabandiști ucrainieni și mafioți din Turcia, Libia și Tunisia, notează AP.Dar această rută de migrație nu are nimic din “clasa I”, oamenii sunt îngrămădiți sub punte mai mult de o săptămână, la cheremul „căpitanului”.

„A fost cea mai proastă experiență din viața mea”, a spus Hamid într-o sală de sport italiană, în timp ce el și soția sa așteptau să fie procesați pentru locațiile de carantină Covid-19 după ce iahtul  în care au călătorit, „Passion Dalaware”, a ajuns la țărm pe 10 noiembrie.

Ruta Calabria a înregistrat o creștere de patru ori a sosirilor în Europa în 2021(60.000) și acum reprezintă 20% din sosirile în Italia ( 9.687 până pe 14 noiembrie, comparativ cu 2.507 anul trecut), potrivit Comisarului ONU pentru refugiați.

Ca să ajungă în Calabria, Hamid și Zakia au plătit fiecare 8500 de euro, ca și rudele adulte, și 4000 de euro pentru fiecare copil. Părinții lui Hamid din Suedia au ajutat la finanțarea călătoriei.

Traficanții transportă chiar și 100 de persoane pe iahturile mari, a spus Vittorio Zito, primarul din Roccella Jonica, un orășel de pe coasta Calabriei.

Astfel de ambarcațiuni cu vele creează confuzie patrulelor aeriene – „Passion Dalaware” arborda  chiar drapelul Statelor Unite – deoarece arată ca niște iahturi folosite de proprietari bogați în vacanță.

Transportatorii de migranți câștigă în medie 500.000 de euro per călătorie(860.000 în cazul familiei din Afganistan), a precizat Zito.

Mulți dintre ei fură iahturile care costă sute de mii de euro  și, dacă se simt demascați, le abandonează pe coasta Calabriei.

Pe 14 noiembrie, 550 de migranți au ajuns în Roccella Jonica, cel mai mare număr dintr-o zi. Migranții, inclusiv 100 de minori egipteni, au fost salvați de pe două ambarcațiuni în largul mării, care plecaseră din Libia.

“Traficul de migranți are legături extinse cu ‘Ndrangheta și implică organizații  criminale din mai multe țări”, a  declarat Giovanni Bombardieri, procuror-șef în Reggio Calabria, unul dintre conducătorii anchetelor italiene privind migrația.

Odiseea lui Hamid și Zakia nu s-a încheiat. Familia extinsă a fost plasată în diferite locații din Calabria pentru a finaliza două săptămâni de carantină virală. După aceea, pot începe procesul de solicitare a azilului sau pot încerca să ajungă la rudele din Suedia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
349 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu văd de ce m-aș refugia dacă pot pune de-o parte 25 de mii de euro pt mine, nevastă și doi copii.
    Treaba cu refugiații e cusută rău cu ață albă.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger