Stocurile de țiței rusesc de tip Sokol din Orientul Îndepărtat au fost vândute și vor fi livrate luna viitoare. Acesta este un semn clar că Moscova continuă să găsească, totuși, cumpărători, în ciuda faptului că Federația Rusă se confruntă cu mai multe sancțiuni economice dictate de America și UE.
Petrol extras din Insula Sahalin (proiectul Sakhalin-I) va fi livrat către companii din Japonia, Coreea de Sud, China și India, au declara, sub protecția anonimatului, mai mulți jucători importanți din piață care continuă să facă afaceri cu Rusia. Țițeiul urmează a fi expediat către țările din nordul Asiei în decurs de o săptămână, scrie agenția Bloomberg.
Rusia și-a găsit iată cumpărători pentru petrolul său. După sancțiunile impuse Rusiei, în lume s-a declanșat o vânătoare pentru barili de țiței, mai cu seamă de teama unor diminuări a stocurilor OPEC+. În acest timp, SUA au eliberat o mare cantitate de rezerve strategice pentru a atenua efectele creșterii prețurilor la țiței în America, însă, cel puțin deocamdată, manevra Casei Albe nu a dat roadele așteptate.
Asiaticii, interesați de țițeiul rusesc
Compania japoneză Sakhalin Oil and Gas Development Co., cunoscută sub numele de SODECO, a vândut țițeiul rușilor unui cumpărător japonez, precum și unei rafinării din Coreea de Sud printr-un acord pe termen, au recunoscut comercianții.
Și ONGC Videsh Ltd. din India a vândut petrol către două rafinării de stat indiene. Ambele sunt parteneri de capital în Sakhalin-I, alături de Rosneft PJSC din Rusia și operatorul Exxon Mobil Corp.
Grupul Trafigura, căruia Rosneft îi furnizează țiței de tip Sokol, a livrat petrol inclusiv către provincia Shandong din China, care găzduiește multe dintre rafinăriile private ale țării. Exxon își va folosi cota din Sokol în propriile rafinării.