AcasăAfaceriRupert Murdoch: cum și-a construit averea celebrul mogul media

Rupert Murdoch: cum și-a construit averea celebrul mogul media

Rupert Murdoch a împlinit 90 de ani pe 11 martie. Omul de afaceri de origine australiană și-a construit un adevărat imperiu în aproape 70 de ani de carieră. Până la deținerea, printre altele, a 125 de ziare din întreaga lume. 

LONDON UNITED KINGDOM MARCH 05 EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK NEWSPAPERS UNTIL 48 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME Rupert Murdoch with his sons Lachlan Murdoch L and James Murdoch R arrives at St Brides Church for a service to celebrate his marriage to Jerry Hall on March 5 2016 in London England Photo by Max MumbyIndigoGetty Images

Pentru familia Murdoch, media este o aventură genetică. Keith, tatăl, a condus un grup de presă, dar respectatul jurnalist a deținut doar un mic ziar pe numele său – Adelaide News. După moartea sa, în 1952, Rupert, pe atunci student la Oxford, preia afacerea, dar nu știe să o dezvolte. Pentru asta, se inspiră de la un nobil englez, Lord Northcliffe, inventatorul presei tabloide. Foarte repede, Adelaide News cvadruplează numărul de cititori și aduce bani suficienți pentru a permite tânărului Rupert să adauge multe titluri în portofoliul News Corporation, grupul său. În 1960, decide să se extindă în Regatul Unit, iar opt ani mai târziu cumpără News of the World, Sun și The Times. Apoi, magnatul media traversează Atlanticul și își include în achiziții New York Post. Dar apetitul lui Rupert Murdoch nu este niciodată satisfăcut – după presa scrisă, s-a angajat în cucerirea televiziunii în SUA. În 1985, a pus mâna pe 20 th Century Fox (vândut către  Disney în 2019 pentru 71,3 miliarde de dolari), unde a găsit pachetul de televiziune Fox, care va deveni canalul de cablu Fox News, în 1996. Au urmat StarTV și platforma interactivă MySpace. În  2007, grupul News Corporation cumpără prestigiosul Wall Street News.

O avuție colosală

Averea lui Rupert Murdoch este estimată de Forbes la 25 miliarde de dolari. În plus față de câștigurile sale profesionale, magnatul a investit cu succes pe piața de active imobiliare, precum și un contract publicitar foarte profitabil cu produsele cosmetice CoverGirl. Potrivit revistei economice People With Money, care tocmai și-a publicat lista “celor mai bine plătiți oameni de afaceri din lume”, Murdoch ar fi adunat nu mai puțin de 96 milioane USD în 2020. O creștere de 60 de milioane față de anul precedent –  și în ciuda crizei pandemice. Cei doi fii ai săi, James și Lachlan, au fost considerați de mult timp cei mai susceptibili să ocupe locul Patriarhului. Dar James s-a retras din cursă când a părăsit consiliul de administrație al News Corporation, în iulie anul trecut, invocând “dezacorduri cu privire la un anumit conținut editorial”, potrivit Le Monde. De atunci, Lachlan este considerat cel mai probabil succesor. La 48 de ani, fiul cel mare al lui Rupert Murdoch a fost numit CEO al Fox Corporation, filiala care include Fox News și Fox Sports, marcând, probabil, etapa finală în duelul dintre frați pentru preluarea imperiului familiei. Totuși, după șapte decenii de la primii pași în Adelaide, Rupert Murdoch este atotputernic și încă se află la cârma navei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor