AcasăAfaceriRomânii trăiesc pe marginea prăpastiei! Veste dezastruoasă despre inflaţie şi despre preţurile...

Românii trăiesc pe marginea prăpastiei! Veste dezastruoasă despre inflaţie şi despre preţurile de la raft

inflatiaRomânii trăiesc pe marginea prăpastiei! Veste dezastruoasă despre inflaţie şi despre preţurile de la raft

Cetăţenii de rând sunt cei care suferă primii din cauza crizei politice pe care o traversează ţara noastră. Inflaţia ridicată îşi pune amprenta asupra nivelului de trai al românilor.

Dezastrul de la raft, unde preţurile au bubuit, este oficial: Eurostat a comunicat o statistică îngrijorătoare.

Inflaţia în Uniunea Europeană a crescut în luna august până la 3,2%, de la 2,5% în luna iulie, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia, Lituania şi Polonia (toate cu 5%), urmate de Ungaria (4,9%), Belgia (4,7%) şi România (4%), arată datele publicate, vineri, de Eurostat.

Care e situaţia economică a României?

Comparativ cu situaţia din luna iulie 2021, rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă într-un singur stat membru şi a crescut în 26 de ţări. În rândul acestora din urmă se regăseşte şi România, unde rata anuală a inflaţiei a urcat până la 4% în august, de la 3,8% în iulie. Comparativ, în luna august 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 2,5%.

Banca Naţională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, conform unei prezentări realizate în august de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Isărescu se chinuie „să ţină” preţurile

După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa:

Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa.

Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 – 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută.

Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate.

Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum.

Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din in ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus Mugur Isărescu.

author avatar
Andrei Ștefan
192 afisari

2 COMENTARII

  1. Colonia liberala, plina de succesuri! La mai multe! Poporul este rabdator. Mamaliga nu explodeaza pentru ca s-a scumpit malaiul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger