AcasăAfaceriRomânia sperie Rusia cu proiectul Neptun Deep: investiţie de 16 miliarde de...

România sperie Rusia cu proiectul Neptun Deep: investiţie de 16 miliarde de euro şi locuri de muncă. Cum se va schimba ţara noastră?

gaze naturale marea neagraRomânia sperie Rusia cu proiectul Neptun Deep: investiţie de 16 miliarde de euro şi locuri de muncă. Cum se va schimba ţara noastră?

În plină luna decembrie, cu temperaturi tot mai scăzute, inclusiv ziua, și cu spaima că vom avea de plătit facturi uriașe, prețul gazelor naturale a explodat pe Bursa Română de Mărfuri.

O șansă uriașă pentru România ar fi depozitele de gaze din Marea Neagră. OMW Petrom ar urmă să le exploateze, însă așteaptă modificarea legii offshore. Investiția totală s-ar ridica la 2 miliarde de euro, iar din perimetrul respectiv ar putea fi extrase gaze care ar asigura consumul României pe 10 ani.

Neptun Deep poate aduce România pe locul 1

Dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră ar putea necesita investiţii totale de 16 miliarde de euro, a afirmat, luni, Ionuţ Ciubotaru, vicepreşedinte Business Development în cadrul OMV Petrom.

La momentul actual, suntem al doilea producător de gaze din UE şi sperăm să ajungem pe primul loc, pentru că avem gazele din Marea Neagă şi avem un istoric în privinţa gazelor„, a spus Ciubotaru. Îmbunătăţirea interconexiunilor de gaz cu alte ţări este, de asemenea, esenţială.

Proiectul Neptun Deep reprezintă o oportunitate enormă pentru România nu doar pentru securitatea energetică. Un astfel de proiect poate necesita investiţii de 16 miliarde de euro, va crea multe locuri de muncă şi va aduce multe gaze şi impozite către stat, iar noi ca ţară putem utiliza aceste resurse nu doar pentru a deveni cel mai mare furnizor de gaze din UE, ci şi pentru a finanţa tranziţia energetică în perioada care urmează”, a susţinut oficialul OMV Petrom.

În opinia sa, România are potenţialul de a deveni primul producător de gaze din Europa.

A crescut preţul gazelor

Creșterea de preț reflectă ce se întâmplă în restul Europei. Cum prognozele meteo arată că o să fie tot mai frig în următoarea perioada, este anticipată și o creștere a consumului de gaze. Tensiuni sunt și din cauza anunțului că gazoductul NordStream 2 ar putea fi închis.

Depozitele României sunt pline doar în proporție de 65%. Suficient cât să trecem cu bine iarna, spun reprezentanții Ministerului Energiei, mai ales că importăm cel mult 20% din cât consumăm.

author avatar
Andrei Ștefan