AcasăAfaceriRomânia, datoare-vândută străinilor. BNR, veste despre cum românii "trăiesc" pe banii altora

România, datoare-vândută străinilor. BNR, veste despre cum românii „trăiesc” pe banii altora

bancomatRomânia, datoare-vândută străinilor. BNR, veste despre cum românii "trăiesc" pe banii altora

BNR transmite că datoria externă totală a crescut cu 2 826 milioane euro în luna ianuarie. Potrivit reprezentanţilor Băncii Naţionale, în luna ianuarie 2022, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 815 milioane euro, comparativ cu un excedent de 9 milioane euro în luna ianuarie 2021.

În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 868 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 22 milioane euro, balanța veniturilor primare și-a redus excedentul cu 93 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent de 15 milioane euro, față de un deficit de 144 milioane euro în perioada de comparație.

Plătim datoriile tot mai greu

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 463 milioane euro (comparativ cu 628 milioane euro în luna ianuarie 2021), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 577 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 114 milioane euro.

Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 ianuarie 2022 a fost de 4,9 luni, în comparație cu 5,0 luni la 31 decembrie 2021. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 ianuarie 2022 a fost de 86,7 la sută, comparativ cu 82,3 la sută la 31 decembrie 2021.

BNR a actualizat cursul valutar

Altfel, Banca Națională a României (BNR) a dat publicității noile valori de cotație pentru principalele valute de pe piața internă și pentru gramul de aur:

  • Euro – 4,9476 de lei
  • Dolar american – 4,4992 de lei
  • Franc elvețian – 4,7833 de lei
  • Lira sterlină – 5,8760 lei
  • Gramul de aur – 278,0574 lei
author avatar
Andrei Ștefan
624 afisari

2 COMENTARII

  1. De cand cu „distinsa” conducere liberala (moftul lui klaun), colonia s-a indatorat cum nu a facut-o niciodata.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...

Vânt puternic în mai multe zone din țară. Avertizare de la ANM – HARTA/Cum va fi vremea în București

Vântul va avea intensificări, vineri, în cea mai mare parte a țării. Rafalele vor fi mai puternice la munte, în zona înaltă. Meteorologii au...
proger