AcasăAfaceri„Riscuri imediate”: FMI mai trage o directă criptomonedelor

„Riscuri imediate”: FMI mai trage o directă criptomonedelor

Schimbările bruște ale prețurilor criptomonedelor determină fluxuri de capital „destabilizatoare” pe piețele emergente, iar utilizarea lor în locul monedelor tradiționale prezintă „riscuri imediate și acute”, avertizează un oficial al Fondului Monetar Internațional.

“Piețele criptomonedelor au pierdut aproape un miliard de dolari în acest an. Monedele digitale sunt folosite pentru a extrage bani din țările considerate instabile pentru unii investitori, ceea ce duce la riscuri imediate și acute”, a spus Tobias Adrian, consilierul financiar al FMI și șeful departamentului monetar.

În ultimul an, bitcoin şi alte criptomonede au crescut atât ca preţ cât şi ca popularitate, iar unele economii emergente şi în curs de dezvoltare, precum El Salvador, Vietnam, India şi Pakistan, au făcut paşi rapizi spre o adoptare a monedelor virtuale.

Discursul critic al lui Tobias Adrian este o completare a poziției FMI anti-cripo, organizația cu sediul la Washington sublinia în noiembrie că  extinderea monedelor digitale pe pieţele emergente ar putea declanşa o „criptoizare” a economiilor și va afecta stabilitatea financiară.

Semnele unei corelații mai strânse între performanța criptomonedelor și alte active financiare din țările dezvoltate, cum ar fi acțiunile tehnologice din SUA, obligațiunile guvernamentale și chiar țițeiul, sunt de asemenea îngrijorătoare pentru FMI.

Fondul a îndemnat autoritățile de reglementare naționale și globale să stabilească o abordare coordonată, consecventă și cuprinzătoare pentru supravegherea criptomonedelor – o sarcină descurajantă, având în vedere viteza cu care activele digitale trec în finanțele tradiționale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor