Economia mondială dă semnele unui declin rapid, în timp ce se confruntă cu o serie de eșecuri – unele dintre ele provocate chiar de factorii de decizie politică.
„Trăim o perioadă de risc ridicat, iar riscul este un contributor plătit”, a declarat fostul secretar al Trezoreriei americane Lawrence Summers la emisiunea Wall Street Week. “La fel ca în august 2007, investitorii sunt îngrijorați. Cred că acesta este un moment în care anxietatea ar trebui să crească.”
În centrul tensiunii: rezultatul celor mai agresive creșteri ale ratelor dobânzilor din anii 1980 încoace. Băncile centrale acționează în detrimentul creșterii economice, sugrumă cererea, îndatorează companiile și gospodăriile, dar nu se știe dacă vor readuce stabilitatea prețurilor și credibilitatea lor.
Dovezile privind impactul – și șocul asupra puterii de cumpărare a consumatorilor – sunt în creștere rapidă.
În ultimele zile, Nike a raportat creșterea stocurilor de produse nevândute, FedEx a uimit cu un avertisment cu privire la volumele de livrare, iar principalul producător de cipuri, Coreea de Sud, a înregistrat un declin pentru prima data în ultimii patru ani.
Mari companii ale industriei europene își reduc producția, iar costurile energiei îi fac pe mulți să se gândească la o oprire a activității.
Schimbarea vine chiar înainte de a se simți întreaga forță a înăspririi monetare. De asemenea, se prefigurează șocul protestelor sociale în Europa în această iarnă.
Suprapusă peste ecoul necruțător al invaziei rusești din Ucraina, răspândirea tristeții economice seamănă teamă pe piețele financiare, creând o dinamică îngrijorătoare proprie.
Un dolar care se apreciază rapid, supraalimentat de Fed, ar putea ajuta la înăbușirea inflației americane, dar o exacerbează în alte părți prin slăbirea altor monede – presând oficialii să controleze economiile.
„Economia globală se află în ochiul unei noi furtuni”, a declarat guvernatorul Reserve Bank of India, Shaktikanta Das, după ce a majorat din nou dobânzile vineri.
Perspectivele unei a doua recesiuni globale atât de curând nu erau aproape deloc clare după recesiunea declanșată de pandemia din 2020 în urmă cu un an.
Dar evenimentele din acest an demonstrează că realitatea poate fi foarte diferită.
Fondul Monetar Internațional a aratat spre o nouă încetinire a activităţii economice, având în vedere inflaţia ridicată, problemele de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi înăsprirea condiţiilor de pe piaţa financiară.