Ponderea dolarului american în rezervele detinute de bancile centrale a scazut la nivelul minim din ultimii 25 de ani, potrivit Fondului Monetar Internațional.
Activele în dolari au scăzut la 59% de la 60,5% în al treilea trimestru al anului 2020, în timp ce ponderea în euro are aproximativ 20%.
„Acest lucru reflectă rolul în scădere al dolarului SUA în economia globală în fața concurenței altor valute utilizate de băncile centrale pentru tranzacțiile internaționale. Dacă schimbările rezervelor băncilor sunt suficient de mari, acestea pot afecta piața valutară și a obligațiunilor”, au spus economiștii FMI.
Guvernele au pompat peste 16 trilioane de dolari de stimulente fiscale în economia globală de la izbucnirea pandemiei Covid-19. Stimulul a fost susținut de aproximativ 9 miliarde de dolari în măsuri monetare de la băncile centrale.
Aceste bănci folosesc, de asemenea, rezervele de aur ca un depozit de valoare în vremuri de volatilitate, rezerve care au crescut cu 44,8 tone în ultimul trimestru al anului trecut. Potrivit Fed, cota de dolari din rezervele globale va continua să scadă pe măsură ce băncile centrale din piața emergentă și economia în curs de dezvoltare caută o diversificare suplimentară a valutelor.
În ciuda schimbărilor structurale majore ale sistemului monetar internațional din ultimele șase decenii, FMI a declarat că se așteaptă ca dolarul SUA să „rămână moneda de rezervă internațională dominantă”.
Statutul dolarului ca monedă de rezervă globală a fost stabilit în mod oficial în 1944 la Conferința de la Bretton Woods, când 44 de națiuni au convenit să creeze FMI și Banca Mondială.