AcasăAfaceriRevine piața globală a obligațiunilor: refugiu împotriva recesiunii

Revine piața globală a obligațiunilor: refugiu împotriva recesiunii

Piața globală de obligațiuni își revine puternic, pe măsură ce temerile legate de inflație se diminuează.Veniturile fixe se redresează după prăbușirea de anul trecut, restabilindu-și rolul tradițional de refugiu împotriva încetinirii creșterii economice.

Obligațiunile sunt pe cale să înregistreze cea mai bună performanță din ultimele peste trei decenii, stimulate de convingerea tot mai mare că inflația a atins vârful pe ambele maluri ale Atlanticului.

Indicele Bloomberg Global Aggregate, un indicator larg al veniturilor fixe la nivel mondial, a înregistrat un randament de 3,1% până  în ianuarie.  Dacă această evoluție se va menține și în restul lunii,  va fi cea mai mare creștere înregistrată în prima lună a anului din toate registrele care datează din 1991. Indicele a scăzut cu peste 16% în 2022.

Investitorii pariază că Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană vor acționa mai puțin dur în 2023 în eforturile lor de a domoli creșterea prețurilor, după ce ambele bănci centrale au contribuit anul trecut la răsturnarea piețelor de datorie prin creșterea ratelor dobânzilor într-un ritm fără precedent.

În același timp, spectrul unei recesiuni iminente ar putea diminua apetitul pentru activele mai riscante, cum ar fi acțiunile, atrăgând în schimb fluxuri mari de bani către siguranța datoriei guvernamentale cu rating ridicat.

Câștigurile – determinate de o mare revenire a datoriei guvernamentale pe termen lung – reprezintă o justificare timpurie pentru managerii de fonduri care, în decembrie, au favorizat obligațiunile în portofoliile lor în raport cu alte clase de active pentru prima dată din 2009, potrivit sondajului lunar al investitorilor, foarte urmărit de Bank of America.

Randamentul titlurilor de Trezorerie americane pe 10 ani a scăzut la 3,46%, de la 3,83% la sfârșitul lui 2022, reflectând o creștere a prețului. Randamentul la 10 ani al Germaniei, un punct de referință pentru zona euro, a scăzut de la 2,56% la 2,10% în aceeași perioadă.

Datele din prima săptămână a lunii ianuarie, care arată că inflația din zona euro a scăzut mai repede decât se aștepta luna trecută, deoarece prețurile energiei au scăzut, au contribuit la declanșarea creșterii obligațiunilor globale.Între timp, confirmarea faptului că inflația din SUA a scăzut la 6,5% în decembrie, a contribuit la consolidarea câștigurilor.

Dar chiar dacă reducerile de rate nu se materializează, unii investitori susțin că inflația în scădere diminuează incertitudinea în jurul unor noi creșteri mari, ceea ce ar trebui să fie în beneficiul obligațiunilor pe termen mai lung.

Există, de asemenea, o speranță larg răspândită că obligațiunile își vor recăpăta rolul tradițional de loc sigur pentru a se proteja de recesiunea economică viitoare și ar trebui să câștige dacă piețele de acțiuni au de suferit.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
247 afisari

1 COMENTARIU

  1. Societatea financiară specializată în toate domeniile de împrumut.
    Vă punem la dispoziție oferte adaptate la toate nevoile dumneavoastră de finanțare cu un credit personal și investim în proiectele dumneavoastră majore.
    Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele.
    Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto.
    Vă însoțim în finanțarea proiectelor dumneavoastră, cum ar fi construcția casei, a birourilor, a afacerii dumneavoastră sau a unui proiect care necesită finanțare externă.
    Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumit: Email: poulaintherese4@gmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger