AcasăAfaceriRevine „aurul digital”

Revine „aurul digital”

Noua cursă bitcoin (s-a tranzacțional vineri cu peste 15.000 de dolari, cea mai mare creștere de la un prim vârf de acum mai bine de doi ani)  reaprinde dezbaterea cu privire la natura criptomonedelor: un „aur digital” sau un activ la risc?
Bitcoin, care a câștigat peste 30% în două săptămâni și jumătate și pare să se apropie de maximul din 20 decembrie 2017, de aproape 20.000 de dolari, a început să decoleze pe 21 octombrie, când gigantul de plăți online Paypal a anunțat lansarea unui serviciu de „cumpărare, deținere și vânzare a criptomonedei”. „Este validarea unei piețe care era încă relativ incertă acum câțiva ani”, spune Simon Polrot, președintele Asociației pentru dezvoltarea activelor digitale. Când a fost creat în 2008, bitcoin s-a prezentat ca o alternativă la monedele tradiționale, nereglementate de o bancă centrală și emise de o rețea necentralizată. Sosirea unor jucători mai tradiționali pe piața bitcoin, precum Paypal, dar și Mastercard, sunt „semnale foarte importante” de interes nou, notează AFP. După anunțul Paypal, analiștii de la cea mai mare bancă de investiții din lume, JPMorgan, compară foarte serios bitcoinul cu aurul. „Bitcoin ar putea concura cu aurul ca monedă alternativă în următorii ani, întrucât o nouă generație de investitori ia o cotă din ce în ce mai mare pe piață”. Prețul criptomonedelor a crescut joi cu 8,81%, în timp ce aurul a urcat cu 2,45%, sub efectul suspansului din jurul alegerilor americane. Acest lucru a readus comparația dintre cele două active. La fel ca metalul galben, bitcoin ar beneficia, așadar, de politica foarte acomodativă a marilor bănci centrale, care își sporesc eforturile pentru a contracara efectele devastatoare ale pandemiei Covid-19, cu riscul de a reduce atractivitatea monedelor lor.

Ce spun brokerii

Cu toate acestea, unii subliniază natura încă extrem de volatilă și speculativă a „ vedetei cripto”, iar mulți observatori tradiționali de pe piață refuză să abordeze subiectul. „Bitcoin nu își are locul într-un portofel de valute”, explică un broker londonez care astfel justifică faptul că nu vrea să-și vadă numele menționat într-o lucrare pe această temă: „în martie, Bitcoin a pierdut aproape 25% a valorii sale. Pentru un administrator de active valutare, care folosește aurul pentru a echilibra restul investițiilor sale, bitcoin ar avea un efect devastator.” Însă pentru Charles Morris, a cărui companie Bytetree este specializată în criptomonede, „bitcoin se comportă ca o acțiune a unei companii de tehnologie, cea mai puternică corelație este cu grupurile de socializare”, cum ar fi Facebook. În plus, se observă o utilizare a bitcoinului care seamănă cu cea a aurului: în Iran, Venezuela sau Turcia, în ultimii ani, unii utilizatori de internet au folosit criptomonede pentru a se proteja de inflația galopantă a țării lor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
315 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cea mai mare țeapă pt. fraieri cu glezne epilate e bitcoin și alte monede digitale! E ca și cum ai cumpăra vînt(uri) ! Sau beșini ! Că tot aia ar fi intrun fel..Multe succesuri in cumpărarea de bitcoaie !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger