Se așteaptă ca averea globală să își revină cu aproximativ 5%, ajungând la 267.000 de miliarde de dolari în 2023, după ce s-a confruntat cu dificultăți economice în 2022, se arată într-un raport al Boston Consulting Group.
Averea globală a scăzut anul trecut cu 4%, ajungând la 255.000 de miliarde de dolari, din cauza celei mai mari căderi a pieței bursiere din 2008 încoace.
Piața “bear” de anul trecut a urmat unui 2021 puternic, în care averea globală a crescut cu peste 10%, până la 264.000 de miliarde de dolari, potrivit Global Wealth Report 2023: Resetting the Course.
Printre factorii care au contribuit la revenirea bogăției din acest an se numără îmbunătățirea perspectivelor macroeconomice, redeschiderea economică a Chinei, o revenire a piețelor bursiere și creșterea în Orientul Mijlociu.
„În 2022, scăderea bogăției financiare globale a fost determinată de piețele de acțiuni, tensiunile geopolitice, creșterea inflației și a ratelor dobânzilor”, a declarat Markus Massi, director general și partener senior la BCG.
Excepția a fost Emiratele Arabe Unite, înregistrând o creștere de 8%, datorită prețurilor constant ridicate la petrol și gaze, listărilor puternice de oferte publice inițiale și unui aflux major de noi milionari și persoane cu averi mari.
În 2020, pandemia Covid-19 a aruncat economia mondială în cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune, forțând țările să se blocheze, ceea ce a dus la creșterea șomajului și la reducerea salariilor.
Cu toate acestea, sprijinul financiar generos acordat întreprinderilor și gospodăriilor de către guvernele din multe țări avansate și măsurile de sprijin monetar au stimulat bogăția din întreaga lume.
Averea privată globală a scăzut pentru prima dată de la criza financiară din 2008, cu 11.300 de miliarde de dolari, ajungând la 454.400 de miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut, potrivit raportului Global Wealth Report 2023 realizat luna trecută de băncile elvețiene UBS și Credit Suisse.
BCG preconizează că averea financiară globală va crește cu o rată anuală compusă de 5,3%, până la 329.000 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2027.
Această evoluție va fi determinată de macroeconomie, de crearea de noi milionari în diferite țări și de creșterea continuă a „banilor generaționali”, unde averea moștenită va fi transmisă mai departe.
Creșterea averii financiare pe piețele emergente va depăși performanțele piețelor dezvoltate până în 2027.