AcasăAfaceriResetarea celei mai mari piețe de obligațiuni din lume. Miza de 26...

Resetarea celei mai mari piețe de obligațiuni din lume. Miza de 26 trilioane de dolari

După ani întregi de modificări de reglementare, Washingtonul impune acum cea mai riguroasă revizuire a celei mai mari piețe de obligațiuni din lume din ultimele decenii

După ani întregi de modificări de reglementare, Washingtonul impune acum cea mai riguroasă revizuire a celei mai mari piețe de obligațiuni din lume din ultimele decenii.

Președintele Comisiei pentru valori mobiliare și burse de valori, Gary Gensler, care a supervizat în trecut gestionarea datoriei federale în cadrul Trezoreriei SUA, a promovat o inițiativă care prevede ca marea majoritate a tranzacțiilor cu obligațiuni să migreze către o casă de compensare cu contraparte centrală – un intermediar între cumpărători și vânzători care își asumă responsabilitatea finală pentru tranzacție.

Procesul de introducere treptată va culmina la jumătatea anului 2026, relatează Bloomberg, cu includerea tuturor tranzacțiilor de răscumpărare – un instrument cheie utilizat de fondurile speculative în așa-numita tranzacție populară de bază.

Inițiativa reprezintă unul dintre cele mai importante eforturi de după o revizuire a reglementărilor în urma scandalului din 1991 privind licitațiile de la Trezorerie, în care a fost implicată compania Salomon Brothers, acum dispărută. Odată finalizată, ar trebui să reducă la minimum pericolul de contagiune în urma prăbușirii șocante a oricărei instituții financiare. Este asemănător cu ceea ce autoritățile au făcut deja cu instrumentele derivate pe rata dobânzii după căderea băncii Lehman Brothers, care a provocat ravagii pe piețele monetare globale.

Deoarece casa de compensare își asumă responsabilitatea pentru finalizarea tranzacțiilor, aceasta reduce riscul ca o contraparte să nu poată finaliza o tranzacție. Însă reducerea pericolului sistemic va avea un preț: dealerii se vor confrunta cu costuri mai mari de gestionare a riscurilor, deoarece SEC va înăspri și normele care reglementează casele de compensare. În plus, noile norme privind garanțiile și marjele ar putea însemna mai puțină lichiditate zilnică.

Dar pentru influentul Gensler, această măsură este esențială pentru a consolida rezistența pieței de 26 de trilioane de dolari a titlurilor de Trezorerie americane, care a fost zguduită de mai multe ori în ultimii ani de înghețarea bruscă a tranzacțiilor.

Doar aproximativ 13% din cele 700 de miliarde de dolari pe zi de tranzacționare a titlurilor de Trezorerie în numerar trec integral prin singura casă de compensare a pieței – Fixed Income Clearing Corp. (FICC) – ceea ce a contribuit la convingerea autorităților că este necesară o schimbare treptată.

„Va transforma modul în care oamenii interacționează cu piața și modul în care funcționează piața”, a declarat Nathaniel Wuerffel, șef al structurii pieței la Bank of New York Mellon  și fost șef al piețelor interne la Federal Reserve Bank of New York. „Acesta este de departe cel mai mare dintre eforturile de reformă la care au lucrat autoritățile de reglementare în ultimii ani.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.311 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger