AcasăAfaceriRepresiunea Europei asupra Big Tech a omis TikTok – dar vremurile se...

Represiunea Europei asupra Big Tech a omis TikTok – dar vremurile se schimbă

TikTok a fost cea mai descărcată aplicație de social media anul trecut în Italia și Spania. A ocupat locul al doilea în Franța și Germania. Dar nu s-a confruntat cu genul de mega-amenzi sau sancțiuni legale pe care Google, Meta, sau Amazon le-au primit în UE de-a lungul anilor.

O mare temere a legiuitorilor din Europa – este că Beijingul ar putea influența modul în care TikTok își direcționează utilizatorii pentru a face propagandă sau cenzură.

„Succesul TikTok este rezultatul unui eșec al politicii europene”, a declarat Moritz Korner, membru al Parlamentului European din partea Partidului Liber Democrat din Germania, pentru CNBC. „Dintr-o perspectivă geopolitică, inactivitatea UE față de TikTok a fost naivă”.

Korner a cerut Comisiei Europene să facă presiuni asupra autorităților de protecție a datelor pentru a lua măsuri împotriva TikTok încă din 2019. El este îngrijorat că platforma prezintă „mai multe riscuri inacceptabile pentru utilizatorii europeni”, inclusiv „accesul la date de către autoritățile chineze, cenzura și urmărirea jurnaliștilor”.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, l-a avertizat pe directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, în cadrul unei întâlniri din această lună, că blocul comunitar ar putea interzice aplicația dacă aceasta nu se conformează noilor norme privind conținutul digital cu mult înainte de termenul limită  1 septembrie.

Aceasta este o schimbare marcantă față de tăcerea aproape totală a UE cu privire la TikTok, în timp ce legislatorii americani au fost agresivi, interzicând aplicația pe dispozitivele federale în decembrie, din motive de securitate națională. Un proiect de lege bipartizan propus încearcă, de asemenea, să blocheze funcționarea aplicației în SUA.

Europa a amendat giganții americani din domeniul tehnologiei pentru încălcarea Regulamentului general privind protecția datelor al UE, Digital Services Act. TikTok avea aproximativ 275 de milioane de utilizatori activi lunar în Europa în luna decembrie, potrivit lui Abe Yousef de la Sensor Tower, ceea ce reprezintă mai mult de o treime din populația europeană de aproximativ 750 de milioane de locuitori.

„UE ia foarte în serios aspectele legate de confidențialitate și de protecția datelor. Și construiește una dintre cele mai riguroase arhitecturi de reglementare pentru platformele digitale, inclusiv TikTok”, a declarat Manuel Muniz, prodecan la IE University.

Conform normelor chineze de contraspionaj și  securitate națională, compania mamă a TikTok, ByteDance, și alte firme de tehnologie ale țării ar fi obligate să împărtășească datele utilizatorilor cu Beijingul dacă guvernul le-ar cere acest lucru.

TikTok a recunoscut că datele despre utilizatorii săi europeni pot fi accesate de către angajații din China, dar neagă că ar împărtăși vreodată astfel de informații cu guvernul chinez.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
167 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger