AcasăAfaceriRepresiunea americană: investitorii NFT se confruntă cu miliarde de dolari în taxe

Represiunea americană: investitorii NFT se confruntă cu miliarde de dolari în taxe

Piața jetoanelor nefungibile a devenit cea mai fierbine parte a universului cripto, dar regulile de impozitare nu sunt clare iar guvernul SUA își dorește partea din profituri.

Investitorii și creatorii de jetoane nefungibile – o piață care a crescut la 44 de miliarde de dolari – se confruntă cu miliarde de dolari în taxe și rate de până la 37%, potrivit experților fiscali.

Oficialii Internal Revenue Service(IRS) care se ocupă de evaziunea fiscală spun că se pregătesc pentru o represiune.

Regulile cu privire la impozitarea jetoanelor sunt confuze, lăsându-i pe colectorii NFT să calculeze cât datorează. „Nu poți să nu raportezi câștigurile sau pierderile pentru că IRS nu a reușit să ofere îndrumări care să corespundă așteptărilor tale”, a spus avocatul fiscal James Creech, citat de Al Jazeera.

NFT-urile au atras atenția ca reprezentări ale artei digitale și se așteaptă să fie o parte cheie a așa-numitului metavers – viitorul internetului. Tokenurile sunt certificate digitale de autenticitate și nu pot fi replicate, ceea ce le crește potențial valoarea.

La fel ca în universul cripto, este greu să compari jetoanele cu investiții mai tradiționale, iar autoritățile de reglementare, inclusiv cele de la IRS, se luptă cu privire la modul de a le controla.

“Un coșmar absolut”

Când un creator vinde un NFT pe o platformă precum OpenSea sau Rarible, majoritatea experților fiscali sunt de acord că profiturile ar trebui să fie considerate venit obișnuit și să fie supuse unei cote de până la 37%.

Investitorii care cumpără jetoanele datorează impozite pe câștigurile de capital dacă au folosit altă criptomonedă pentru cumpărare și când o vând.

Dincolo de asta, regulile sunt tulburi. Există întrebări dacă jetoanele ar trebui să fie impozitate ca obiectele de artă de colecție, cu o rată a câștigurilor de capital pe termen lung de până la 28%. Aceasta este în comparație cu 20% pentru majoritatea criptomonedelor și acțiunilor.

Este greu de calculat cu exactitate cât de mult impozit se datorează, dar experți precum Arthur Teller, director de operațiuni la TokenTax, estimează că suma totală a taxelor NFT ar putea ajunge la miliarde de dolari.

“Unii oameni nu știu că datorează impozite trimestrial și s-ar putea să se confrunte deja cu penalități doar pentru depunerea unei declarații anuale”, a declarat co-fondatorul TokenTax, Zac McClure.

“Cu atât de mulți bani în joc, IRS va fi probabil forțat să clarifice regulile”, consideră Michael Desmond, partener la Gibson, Dunn & Crutcher.

„Ulterior, vom vedea probabil un aflux de potențiale evaziuni fiscale de tip NFT sau alte cazuri de evaziune fiscală cripto-active”, a declarat Jarod Koopman, director executiv interimar al serviciilor cibernetice și criminalistice la divizia de investigații penale a IRS.

“Este un coșmar absolut. Pasionații NFT trebuie să se pregătească să adune mai multe documente privitor la mii de tranzacții”,  susține Adam Hollander, un investitor în sector și creator al colecției „Hungry Wolves”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor