AcasăAfaceriRenault, afacere de o rublă

Renault, afacere de o rublă

Potrivit ministrului rus al Industriei și Comerțului, sunt în curs negocieri pentru vânzarea participației de 68% deținută de Renault la AvtoVAZ (care gestionează marca Lada), precum și a uzinei de la Moscova, către institutul științific specializat în automobile, NAMI. Totul pentru o rublă simbolică.

Retragerea Renault din Rusia devine din ce în ce mai clară. La o lună după ce a anunțat „suspendarea activității sale industriale” în această țară și evaluarea „tuturor opțiunilor posibile privind participarea sa la Avtovaz”, producătorul frencez ar trebui în cele din urmă să vândă activele sale din Rusia institutului NAMI,cu posibilitatea de a le răscumpăra pentru câțiva ani, relatează Les Echos. Este vorba atât de participația sa de 68% în AvtoVAZ (care produce automobilele Lada), cât și de fabrica sa din Moscova (care produce Renault Captur și Dacia Duster).

„Din lipsă de fonduri pentru a-și menține activitățile în Rusia, Renault a decis să vândă acțiunile sale la AvtoVAZ și Avtoframos (fabrica  din Moscova) În ceea ce privește AvtoVAZ, cel mai probabil va fi NAMI, institutul nostru specializat, care va prelua acțiunile, cu o posibilă revenire dacă colegii decid să se întoarcă”, a declarat ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov.

Potrivit ministrului, transferul ar fi pentru suma simbolică de o rublă și va include o posibilă opțiune de răscumpărare pentru „cinci sau șase ani”.

Reprezentanții Renault nu au făcut niciun comentariu. Preluarea acestor active de către NAMI, care, de fapt, echivalează cu o preluare de către statul rus, a fost una dintre puținele soluții posibile.

O preluare de către Rostec, complexul militar-industrial care deține restul de 32% din AvtoVAZ, părea dificilă: întrucât Rostec este la rândul său supus sancțiunilor occidentale, AvtoVAZ ar fi fost, de asemenea, afectat.

Manturov a mai precizat că  noua conducere a AvtoVAZ va ​​fi numită de NAMI împreună cu Rostec.

author avatar
Radu Jacotă Redactor