AcasăAfaceriRenașterea turismului: 2022, un boom al călătoriilor?

Renașterea turismului: 2022, un boom al călătoriilor?

Doi ani de pandemie au pus în genunchi industria turismului, dar există optimism pentru 2022.

“Călătoriile în 2022 vor fi și mai aglomerate decât înainte de pandemie”, a declarat Brandon Berkson, fondatorul companiei de turism Hotels Above Par din New York.

„Oamenii vor să recupereze timpul pierdut”, precizează el, adăugând că potențialii clienți vor să călătorească în acest an mai “mult decât oricând”.

Pentru Ben Drew, președintele companiei de turism Viator, deținută de TripAdvisor, cererea pentru călătoriile viitoare este “extraordinară”, chiar și în fața amenințării coronavisurului și variantei Omicron. Datele Viator din 2022 arată că și rezervările cresc din vară până în toamnă.

Deși recunoaște că 2022 poate „veni cu provocări”, Drew se așteaptă să fie „un capitol al rezistenței, renașterii și creșterii în industria turismului”.

Este industria pregătită?

Deși vestea despre un boom al afacerilor bucură industria turismului, ar putea fi problematică dacă se întâmplă prea repede, susține Manoj Chacko, vicepreședinte executiv al companiei de management al afacerilor WNS.

Și aduce argumente: viteza și forța cererii i-ar prinde pe picior greșit pe unii jucători din industria turismului, în timp ce companiile aeriene ar putea avea dificultăți să reangajeze piloți și să extindă programe suplimentare de pregătire.

Nu este singura problemă: aproximativ 62 de milioane de locuri de muncă legate de călătorii au fost pierdute în 2020, potrivit Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism, iar pentru 2022 nivelul de ocupare a industriei va crește cu un modest 18%.

Pentru călători, deficitul de angajați din sectorul turistic poate însemna întârzieri și reduceri de servicii.

Cu toate acestea, operatorii își pun nădejdea într-o creștere a sosirilor turiștilor internaționali graţie progreselor campaniilor de vaccinare şi relaxării restricţiilor de călătorie.

Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO) mizează pe o redresare puternică a turismului mondial în 2022 dar crede că sectorul nu va reveni la nivelul de dinaintea crizei decât începând din 2023 sau 2024.

author avatar
Radu Jacotă Redactor