AcasăAfaceriReglementarea giganților tech: câinii latră, ursul trece

Reglementarea giganților tech: câinii latră, ursul trece

Giganții tehnologiei americane se confruntă cu o presiune crescută din partea autorităților, care amenință să-i forțeze să înceteze activitățile, dar  aceste companii continuă să prezinte o stare de sănătate insolentă pe piața de valori.

Apple, Facebook, Amazon și Alphabet (compania-mamă Google) au atins din nou maximele istorice în ultimele săptămâni, ajutate de profituri record în al doilea trimestru.

Valoarea lor de piață crește pentru fiecare dintre ele la peste 1.000 de miliarde de dolari, Apple și Microsoft chiar depășind 2.000 de miliarde.

Cu toate acestea, guvernul președintelui Biden a adoptat o poziție mai agresivă împotriva acestor nume mari, în special prin numirea unor personalități critice din acest sector la Autoritatea americană de concurență (FTC).

Avocatul Lina Khan a preluat funcția de șef al instituției în iunie, o femeie în vârstă de 32 de ani, renumită pentru ostilitatea față de monopolurile de pe platformele tehnologice majore.

Dominația Apple și Google pe piața aplicațiilor mobile, lipsa concurenței pe o piață de publicitate digitală dominată de Facebook și Google și concurența neloială pentru vânzătorii independenți de pe Amazon sunt printre acuzațiile aduse companiilor de tehnologie.

Dar, în ciuda retoricii ferme și a acordurilor financiare în disputele antitrust din Statele Unite și Europa, Big Tech nu și-a văzut ritmul încetinit.

Mai există o chestiune – “după ce China a lansat o puternică represiune împotriva celor mai mari companii naționale cotate la bursă, putem asista acum la o migrație a investitorilor din tehnologia chineză spre Statele Unite”, a precizat Daniel Ives, analist la Wedbush Securities.

Atât la nivel juridic, cât și legislativ, observatorii consideră că orice acțiune a autorităților de reglementare a Big Tech ar putea dura ani de zile pentru a se materializa.

Având în vedere măsurile legislative controversate, necesare pentru realizarea unei astfel de sancțiuni, „scindările din grupurile tech sunt aproape imposibile”, susține  Daniel Newman, expert în inovație digitală la compania Futurum Research.

“În plus, Congresul SUA este foarte divizat. Atâta timp cât investitorii nu văd un consens cu privire la reglementările antitrust propuse, vor vedea un risc moderat pentru companii și, prin urmare, vor continua să cumpere acțiuni de tehnologie”, adaugă Ives.

Polițistul digital nu sperie pe nimeni

Cel mai probabil rezultat, potrivit lui Daniel Newman, este impunerea unor amenzi de miliarde de dolari acestor companii, care s-ar adapta în același timp la modificările de reglementare. “Și vor ieși mai întărite, deoarece au mai multe cunoștințe despre sector decât autoritățile de reglementare și resurse pentru a aborda confidențialitatea și problemele legale”.

Aceasta este una dintre diferențele majore dintre autoritățile de reglementare și platformele mari: pot inova rapid, în timp ce instituțiile suferă de încetineala rolului de polițist digital.

Mina de aur, departe de a fi epuizată

Facebook, de exemplu, se pregătește deja pentru un viitor care nu va mai fi dominat de rețelele de socializare, ci de „metavers”, un „meta-univers” în care realul și virtualul se vor contopi grație tehnologiilor de realitate virtuală și augmentată.

Schimbările de reglementare ar putea avea „un impact” asupra grupului, notează analistul independent Eric Seufert, „dar însăși amploarea Facebook și traiectoria de creștere a publicității digitale fac acest lucru mai ușor de suportat – mina de aur este departe de a fi epuizată”.

În general, aceste companii au profitat de baza lor pentru a crește și mai mult în timpul pandemiei, oferind servicii inovatoare consumatorilor captivi.

„A devenit extrem de dificil pentru noii intrați să supraviețuiască alături de Big Tech”, explică Newman. Pentru investitori, acest lucru înseamnă că „nimeni altcineva nu poate crea valoare atât de repede”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
157 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger