AcasăAfaceriRecord: firmele europene adăpostesc trilioane de euro în bănci

Record: firmele europene adăpostesc trilioane de euro în bănci

Firmele europene nu au avut niciodată atât de mulți bani în bănci: numerarul depozitat a atins un nivel record, sporind încrederea investitorilor că piaţa de obligaţiuni corporative poate traversa perioada dificilă provocată de răspândirea noilor variante Covid sau eliminarea stimulentelor de către băncile centrale.

Depozitele companiilor non-financiare din zona euro au încheiat luna iulie la un nivel record de 3.200 de miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Centrale Europene. Cu aproximativ 600 miliarde de euro mai mult decât la începutul anului trecut.

Această rezervă mare de lichidităţi este unul din motivele pentru calmul înregistrat în prezent pe pieţele de credit, chiar dacă traderii urmăresc cu atenţie orice semnale venite de la BCE, care va organiza joi o reuniune a consiliului guvernatorilor, cu privire la debutul retragerii stimulentelor.

“Firmele ar putea fi mai agresive, dar pentru moment preferă să fie prudente”, spune Philipp Burckhardt, analist la Lombard Odier Investment Managers.

În același timp,cumpărătorii de obligaţiuni corporative au şi ei un exces de numerar după ce intrările în fonduri de tip investment-grade s-au accelerat în ultimele săptămâni.

Conform datelor Bank of America, banii direcţionaţi de investitorii de retail în fondurile europene de tip investment-grade au depăşit 50 de miliarde de dolari în acest an.

Cu toate acestea persistă riscurile cu privire la retragerea stimulentelor de către băncile central, notează Bloomberg.

Preocupările cu privire la reuniunea de săptămâna aceasta de la BCE s-a intensificat, pe fondul accelerării inflaţiei şi a declaraţiilor unor economiști și politicieni care susțin că o creștere a prețurilor ar putea conduce la reducerea stimulentelor.

author avatar
Radu Jacotă
447 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger