AcasăAfaceriRăzboiul din Ucraina. Cât vor câștiga producătorii de arme americani.

Războiul din Ucraina. Cât vor câștiga producătorii de arme americani.

Miile de rachete, drone și muniții trimise de Statele Unite în Ucraina nu au umplut direct cuferele fabricanților de armament, dar aceștia ar trebui să profite  pe termen lung de pe urma conflictului, deoarece  țările occidentale  sunt nerăbdătoare să-și consolideze apărarea împotriva Rusiei.

Armata SUA le-a furnizat ucrainenilor rachetele Stinger și Javelin, arme plătite de mult producătorilor lor Lockheed-Martin și Raytheon Technologies. Aceste companii își vor lansa conturile financiare din primul trimestru în săptămânile viitoare.

Javelin  este produsă în prezent de o societate în comun a Lockheed și Raytheon. Stinger(Raytheon) a încetat producția înainte de o comandă de 340 de milioane de dolari de la Pentagon vara trecută.

Profiturile pe care aceste grupuri le-ar putea obține din aceste rachete, cunoscute pentru ușurința în utilizare și eficiență, nu ar trebui să fie extraordinare, consideră mai mulți experți din sectorul apărării intervievați de AFP.

“Dacă 1.000 de Stingers și 1.000 de Javelins sunt trimise în Europa de Est în fiecare lună pentru anul următor, acestea ar putea fi venituri de 1-2 miliarde de dolari pentru Raytheon și Lockheed”, estimează Colin Scarola, analist la CFRA, una dintre cele mai mari firme independente de cercetare a investițiilor din lume.

Suma nu este neglijabilă, dar cele două companii au raportat anul trecut cifre de afaceri de 64 și 67  miliarde de dolari.

„Raytheon câștigă probabil mult mai mulți bani vânzând un sistem de apărare Patriot Arabiei Saudite decât din producerea de rachete Stinger”, notează Jordan Cohen, specialist în vânzări de arme la think tank-ul Cato Institute.

În ianuarie, Greg Hayes, CEO Raytheon, a recunoscut că vânzările internaționale de armament vor aduce beneficii “spre sfârșitul anului”.

Omologul său de la Lockheed-Martin, James Taiclet, s-a referit la „concurența reînnoită între marile puteri” de natură să crească bugetul american de apărare și exporturile de arme în contextul războiului din Ucraina „care a schimbat cărțile ordinii geopolitice”.

Președintele Joe Biden a propus o creștere cu 4% a bugetului apărării, cifră de pus în perspectivă în ceea ce privește inflația.

Europa va continua să-și sporează interoperabilitatea armamentului cu cea a Statelor Unite, care este până la urmă pilonul NATO, subliniază Eric Heginbotham, analist militar la Centrul de Studii Internaționale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
725 afisari

4 COMENTARII

  1. Măcelarii americani, vând pana la sf anului, arme in Europa de peste 400 de miliarde de dolari, iar gaz de 1,2 miliarde de dolari pe zi. Pentru prostii, cei care au creat acest război, încasează de la europeni anul asta peste 1000 de miliarde

  2. Cat castiga ??? Cat vor ei. Prosti sa cumpere ??/ Destui… Locul intai ??? Conducerea Romaniei, care ”moare” de grija noastra.

  3. Sa luam si noi cateva vapoare de rachete antitanc ca sunt ca vinu.
    Le pui la beci si sporesc hatz 🍷 valoare.

  4. Domnu Dincu dacă nu e bani luam din cont de la Nuti de la Cluji fiecare cu moguli lui daca nu investim serios in ei ca rusii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger