AcasăAfaceriRăzboiul cipurilor: America pune la bătaie 170 miliarde USD pentru a contracara...

Războiul cipurilor: America pune la bătaie 170 miliarde USD pentru a contracara China

Într-un moment rar de unitate între democrați și republicani, Senatul SUA a adoptat un proiect de lege care prevede investiții ambițioase în știință și tehnologie, prezentat ca un text „istoric” pentru a contracara amenințarea economică din China și modelul său „autoritar”.

Acest plan alocă peste 170 de miliarde de dolari pentru cercetare și dezvoltare, urmărind în special să încurajeze companiile să producă semiconductori în Statele Unite, astăzi fabricați în principal în Asia.

O penurie globală afectează multe sectoare cheie, de la automobile la comunicații, ilustrând miza strategică a acestei producții.

Se vor investi 52 de miliarde de dolari, pe o perioadă de cinci ani, destinaţi încurajării fabricării de cipuri în SUA.

Textul a fost aprobat cu 68 de voturi pentru şi 32 împotrivă în Senat şi urmează să fie adoptat definitiv, la o dată care nu a fost încă stabilită, de către Camera Reprezentanţilor, după care va fi promulgat de preşedintele Joe Biden.

China, aflată în război economic cu SUA din perioada administraţiei Trump, este unul din puţinele dosare în care preşedintele democrat continuă politica predecesorului său republican şi se bucură de consens în Congres.

Biden a salutat adoptarea textului, spunând că Statele Unite sunt angajate „într-o competiție pentru a câștiga secolul 21”.

„Pe măsură ce alte țări continuă să investească în propriile activități de cercetare și dezvoltare, nu putem rămâne în urmă. America trebuie să își mențină poziția ca cea mai inovatoare și mai productivă națiune din lume”, a adăugat el.

„Dacă nu facem nimic, zilele noastre ca superputere dominantă s-ar putea termina”, a avertizat liderul majorității democratice din Senat, Chuck Schumer, chiar înainte de vot.

„Și de aceea acest text va fi amintit ca unul dintre cele mai mari succese obținute între democrați și republicani în Senatul SUA din istoria recentă”.

Planul american alocă, de asemenea, 120 de miliarde de dolari unei agenţii guvernamentale, National Science Foundation, pentru a încuraja cercetarea în diferite domenii considerate cheie, cum ar fi inteligenţa artificială.

În plus, este inclus un pachet de 1.5 miliarde de dolari destinat dezvoltării rețelelor 5G, unul din principalele surse de tensiune dintre China şi SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
288 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger