AcasăAfaceriRăzboi și criză energetică, mană cerească. Petroliștii americani, profituri extraordinare

Război și criză energetică, mană cerească. Petroliștii americani, profituri extraordinare

Producătorii de petrol din SUA au obținut profituri de peste 200 de miliarde de dolari de la invazia Rusiei în Ucraina, profitând de o perioadă de turbulențe geopolitice care a zguduit piața globală a energiei și a făcut ca prețurile să crească vertiginos.

Veniturile nete agregate ale companiilor de petrol și gaze cotate la bursă care operează în SUA s-au ridicat la 200,24 miliarde de dolari în al doilea și al treilea trimestru al anului, potrivit unei analize a rapoartelor de profit și a estimărilor realizate de S&P Global Commodity Insights pentru Financial Times.Cifra marchează cele mai profitabile șase luni înregistrate de sector și îl plasează pe drumul spre un an fără precedent.

„Fluxul de numerar operațional va fi probabil record – sau cel puțin foarte aproape de el – până la sfârșitul anului”, a declarat Hassan Eltorie, director executiv pentru cercetare de acțiuni upstream la S&P.

Președintele Joe Biden a numit  câștigurile supradimensionate drept o „mană cerească de război” și a acuzat companiile că „profită” de pe urma invaziei Moscovei. Dacă acestea nu vor investi banii obținuți în pomparea mai multor cantități de petrol pentru a reduce prețurile la pompă, el a declarat că va cere Congresului să le lovească cu taxe mai mari.

Legislația privind impozitul pe veniturile excepționale are în continuare puține șanse de a trece la Washington. Dar a devenit o realitate peste Atlantic: Bruxelles a introdus o „contribuție de solidaritate” de 33% pe profiturile excedentare, în timp ce Londra a adoptat o „taxă suplimentară de 25% pe profiturile din energie”, care a dus impozitul pe profit la 65% până la sfârșitul anului 2025. Rishi Sunak, noul prim-ministru britanic, are în vedere creșterea taxei la 30% și prelungirea acesteia până în 2028.

Profiturile extraordinare au fost susținute de creșterea fulminantă a fluxului de numerar din operațiuni, minus cheltuielile de capital.

Țițeiul Brent s-a situat în medie la peste 105 dolari/baril în trimestrele al doilea și al treilea – cu mult peste o medie de aproximativ 70 dolari/baril în ultimii cinci ani. A atins un maxim de aproape 140 $/b la începutul lunii martie, după ce tancurile rusești au intrat în Ucraina.

Banca de investiții Raymond James estimează că cheltuielile de capital ale celor mai mari 50 de producători din lume vor fi de aproximativ 300 de miliarde de dolari în acest an, aproximativ jumătate față de 2013, ultima dată când prețurile au fost la un nivel comparabil.

„În ultimii cinci ani, industria a trecut de la „drill, baby, drill” la concentrarea pe ceea ce își doresc de fapt acționarii, adică returnarea capitalului”, a spus  Pavel Molchanov, analist la Raymond James. „Dividendele și răscumpărările de acțiuni nu au fost niciodată atât de generoase ca acum.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
193 afisari

2 COMENTARII

  1. RAZBOIUL IN SINE INTRE SUA SI AMERICA ESTE PENTRU RESURSELE UCRAINEI,RESTUL E GARGARA POLITICA CU MECONIU !.
    EMBARGOUL PE GAZELE SI PETROLUL RUSESC S-AU PUS CA SA INTRE PE PIATA EUROPEANA AMERICA CU PETROL SI GNL LICHEFIATE LA PRETURI ASTRONOMICE + 400 %.
    INTERESATA DE MENTINEREA STARII DE CONFLICT ESTE AMERICA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger