AcasăAfaceriRăscumpărări de acțiuni.Giganții petrolului, profituri record de pe urma crizei energetice.

Răscumpărări de acțiuni.Giganții petrolului, profituri record de pe urma crizei energetice.

Cele mai mari companii petroliere din Europa, Shell și TotalEnergies, au extins joi răscumpărările de acțiuni, după ce profiturile lor din al doilea trimestru au depășit profitul record din trimestrul precedent, datorită creșterii prețurilor la țiței, gaze și produse rafinate.

Cota de referință a petrolului Brent a crescut cu peste 140% în ultimele douăsprezece luni, ajungând la o medie de aproximativ 114 dolari pe baril în acest trimestru.

Prețurile ridicate ale țițeiului influențează în mod normal marjele de rafinare, dar oferta restrânsă de combustibil rafinat a susținut o profitabilitate record în al doilea trimestru, marja de rafinare a Shell ajungând practic la 28 de dolari pe baril.

Prețurile de referință ale gazelor naturale europene și ale gazelor naturale lichefiate la nivel mondial s-au situat în medie la maxime istorice în acest trimestru.

Stimulată de un profit trimestrial record de 11,5 miliarde de dolari, Shell răscumpără acțiuni proprii în valoare de 6 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii octombrie, a anunțat compania, pe fondul unui program de răscumpărare de 8,5 miliarde de dolari finalizat în prima jumătate a anului.

TotalEnergies, cu o creștere de 9% a profitului trimestrial la 9,8 miliarde de dolari, a anunțat că va răscumpăra 2 miliarde de dolari în al treilea trimestru, după ce în prima jumătate a anului a cumpărat acțiuni proprii în valoare de 3 miliarde de dolari.

Răscumpărările din partea celor mai mari două grupuri de petrol și gaze din Europa în funcție de capitalizarea bursieră au avut loc în aceeași săptămână în care compania norvegiană Equinor și-a majorat cu 30% estimările privind dividendele și răscumpărările de acțiuni pentru 2022, până la un total de aproximativ 13 miliarde de dolari.

O revenire rapidă a cererii după încheierea blocajelor din cauza pandemiei și o creștere a prețurilor la energie determinată de invazia Ucrainei de către Rusia au sporit profiturile companiilor energetice după o scădere de doi ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
360 afisari

3 COMENTARII

  1. Daca Presedintii, sunt vanduti companilor mari, noi suportam, adica se ia spaga la nivel inalt, pe foarte multi bani, da nici o autoritate nu misca, ordin SRI, cam asa ne jecmanesc alesii neamului

  2. Sa tot fie crize energetice!Se umplu de bani marile companii in domeniu.La fel si criza sanitara.Pfizer, cel mai bun exemplu.Celor de acolo le este mai bine,infinit mai bine,dar nu si consumatorilor produselor -recte,”vaccin”-fabricate de aceasta companie.Asta e capitalismul,cu singurul idol caruia i se inchina si in numele caruia nu se da in laturi nici de la crima:BANUL!

  3. asa este si la PETROM .
    Dar ca peste tot , actionarii uneori sunt tinuti secret. Au cumparat actiuni prin intermediari si modifica politici internationale.
    De aceea Romania nu trebuia sa vanda PETROM.
    Ar avea o sansa daca ar da actiuni 8% la salariati… Sa ramana in tara . Altfel Popescu va vinde tot . Ptr ca e vandut OMV( adica austriecilor , adica rusilor)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger