AcasăAfaceriRaiul investitorilor globali. La cerșit de bani în Orientul Mijlociu

Raiul investitorilor globali. La cerșit de bani în Orientul Mijlociu

Organizatorii conferinței Investopia x Salt de la Abu Dhabi – ideea finanțatorului american și fostului secretar de presă al Casei Albe, Anthony Scaramucci, și a șeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducătorul Dubaiului – se așteptau să primească 1 000 de invitați în cele două zile ale evenimentului de la începutul acestei luni. În schimb, au venit 2.500.

„Suntem un pic copleșiți, dar este un semn grozav”, a declarat unul dintre organizatori pentru CNBC. Alții au fost supărați. „Sunt prea mulți oameni. Toată lumea vine acum în Golf cerșind bani. Este jenant”, a deplâns un manager de fonduri din Dubai.

Faptul că statele bogate în petrol din Golful Persic au o mulțime de bani de cheltuit nu este o noutate. Cele mai mari 10 fonduri suverane de investiții din regiune gestionează împreună aproape 4.000 de miliarde de dolari, potrivit Sovereign Wealth Fund Institute. Această sumă este mai mare decât produsul intern brut al Franței sau al Marii Britanii – și nu include banii privați.

Cu toate acestea, afluxul de investitori instituționali străini și interesul vizibil al investitorilor de capital de risc și al fondatorilor de start-up-uri în sectoare avansate, cum ar fi fintech, transformarea digitală și tehnologia energiei regenerabile, arată un nivel de sofisticare care este observat acum mai mult decât oricând.

„Investițiile obișnuiau să curgă doar dinspre Golf spre exterior. Acum se îndreaptă în ambele sensuri; investitorii vin și investesc aici”, spune Marc Nassim, partener și director general al băncii de investiții Awad Capital din Dubai.Pentru Stephen Heller, partener fondator la AlphaQ Venture Capital, cu sediul în Germania, „Orientul Mijlociu se simte mai stabil decât Europa în acest moment”.

Pe măsură ce prețurile petrolului au revenit în forță în ultimii doi ani, fondurile publice de investiții din Golf au început să cheltuiască pe rupte. Primele cinci fonduri regionale din punct de vedere al cheltuielilor din ultimul an – ADIA, ADQ și Mubadala din Abu Dhabi, PIF din Arabia Saudită și QIA din Qatar – au desfășurat un total combinat de peste 73 de miliarde de dolari numai în 2022.

Între timp, valoarea activelor fondurilor suverane de investiții la nivel global a scăzut de la 11.500 de miliarde de dolari la 10.600 de miliarde de dolari între 2021 și 2022, a raportat Global SWF.

S-a termintat cu „banii proști”

În timp ce multe companii de peste mări au văzut mult timp Golful ca pe o sursă de „bani proști”, au spus unii manageri de investiții locali – referindu-se la stereotipul șeicilor bogați în petrol care aruncă bani oricui dorește – investițiile din regiune au devenit mult mai sofisticate, folosind un control mai amănunțit și fiind mai selective decât în anii trecuți.Fonduri din toată lumea – SUA, America Latină, Europa, Asia de Sud-Est – vin în Golf pentru a strânge capital.

Emiratele Arabe Unite, cu reformele de liberalizare, gestionarea mult lăudată a pandemiei Covid-19 și dorința de a face afaceri cu oricine, inclusiv cu țări precum Israel și Rusia, și-au  îmbunătățit imaginea în fața investitorilor străini.În Arabia Saudită, finanțiștii sunt atrași  de o piață în creștere masivă de aproape 40 de milioane de persoane, dintre care aproximativ 70% au sub 34 de ani.

Banii Gulf Cooperation Council(GCC) se îndreaptă în continuare în proporție covârșitoare către piețele dezvoltate, în special către SUA și Europa. Printre sectoarele prioritare se numără energia, energiile regenerabile, tehnologia climatică, biotehnologia, agrotehnologia și transformarea digitală.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
400 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger